ЕЦБ: Има несигурност за световната икономика

Пандемията от коронавирус остава основен източник на несигурност за световната икономика, посочват от ЕЦБ в редовния си икономически бюлетин, цитиран от БНБ. След временно стабилизиране в средата на май, довело до постепенна отмяна на ограничителните мерки, напоследък броят на новите случаи, регистрирани за денонощие, започна отново да расте, което подхрани опасенията за поява на силна втора вълна на инфекцията от коронавирус. Тези опасения влияят върху доверието на потребителите, посочват от ЕЦБ.

През второто тримесечие икономическата активност в глобален мащаб се оттласна от дъното и в съответствие с постепенната отмяна на ограничителните мерки от средата на май започна да се възстановява. Макроикономическите прогнози на експертите на ЕЦБ от септември 2020 г. предвиждат, че в реално изражение световният БВП (без еврозоната) ще се свие през тази година с 3,7% и ще се увеличи с 6,2% и с 3,8% съответно през 2021 г. и 2022 г. Свиването на световната търговия ще бъде по-сериозно както поради нейната силна свързаност с тенденциите в световната икономика, така и поради особения характер на кризата, предизвикана от коронавируса и довела до нарушения в световните производствени вериги, а също и до увеличение на търговските разходи поради приложените ограничителни мерки. 

Според макроикономическите прогнози на експертите на ЕЦБ за еврозоната от септември 2020 г., се предвижда спад на реалния БВП през 2020 г. с 8%, и ръс с 5% през 2021 г. и с 3,2% през 2022 г. В сравнение с макроикономическите прогнози от юни 2020 г. прогнозата за растежа на реалния БВП е ревизирана нагоре за 2020 г. и като цяло остава без промяна за
2021 г. и 2022 г.

Коментари

Задължително поле