Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Жажда за дигитални знания обедини млади и възрастни Учениците от Националната търговско-банкова гимназия обучиха пенсионери на компютърни умения

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Преди месеци с „Блог до Баба“ (Сдружение „Младежки дух, изкуство, природа“) се свързаха единадесетокласници от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) с идеята да ми помогнат с обученията на възрастни хора. Оказа се, че училището ще участва в Български Младежки Форум на Бизнес Лидерите, което мотивира младежите да се заемат със социално отговорна дейност. Така съвместно със Сдружение „Знание“ организирахме сесии в период от три седмици, по два пъти седмично.

Тъй като младите доброволци бяха четиринадесет, всеки ученик имаше лукса на „частния“ учител, по предмет „Новите технологии“. Забелязваше се атмосфера на търпение и разбиране и от двете страни. Доброволците спокойно повтаряха много от информацията по няколко пъти, а учениците търпеливо се опитваха да вникнат във всичко казано, все пак на някакъв нов, технологичен сленг. С влизането всеки ученик-пенсионер се закачаше с обучителя, нещо като допълнителен език, който съвместно създадоха през тези три седмици.

„А няма ли да има нещо за вкъщи, за преговор“, съм чувала в предишни обучения. Този път решихме да създадем материали, които всеки участник да може да си занесе у дома и да разглежда при нужда. Материалите покриваха интернет, софтуер, браузъри, социални медии, електронна поща, Word* и други. Главният отговорник от НТБГ Иван Лачковски толкова се вдъхнови от потенциала на учениците си, че дори започна да им показва как се изготвя таблица в Excel*.

Интересни въпроси възникнаха по време на обучението. След като откриха колко просторен е светът на интернет, един от участниците попита: „Интернет знае ли кръвната ми група?“ Все още не! Друг участник пожела да разбере как да изтрива историята си от търсенията му в интернет, защото неговият синът му забранявал да ползва компютъра. С разкриването на потенциала на Facebook, една от участничките плахо ме попита дали можем да намерим един мъж само по двете му имена, защото искала да разбере дали е станал доцент, както планирал навремето…

Често чувам, че с възрастните не говорим на един език. Но възрастта не е проблемът. Вярата е. Възхищавам се на хората, които дойдоха, защото знаят, че могат да научат повече, както и на тези, които решиха да допринесат и да разпалят пламъка на мотивацията.

 

Речник:

Excel [ексел] е най-популярната програма за създаване на електронни таблици. Благодарение на Excel можем да правим всякакви изчисления, да създаваме диаграми, графики и дори да използваме програмата като база данни. Програмата е вид много интелигентен калкулатор, който може да смята дори с формули.

Word [уърд] е една от основните програми на системата Microsoft. Служи за създаване на документи като писма, бележки или доклади, или за редактиране на вече съществуващи. Документът представлява дигитален/онлайн лист, в който могат да бъдат вмъкнати таблици, изображения и диаграми, а текстът да бъде проверен за правописни и граматически грешки.

 

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси,пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.