На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Жажда за дигитални знания обедини млади и възрастни Учениците от Националната търговско-банкова гимназия обучиха пенсионери на компютърни умения

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Преди месеци с „Блог до Баба“ (Сдружение „Младежки дух, изкуство, природа“) се свързаха единадесетокласници от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) с идеята да ми помогнат с обученията на възрастни хора. Оказа се, че училището ще участва в Български Младежки Форум на Бизнес Лидерите, което мотивира младежите да се заемат със социално отговорна дейност. Така съвместно със Сдружение „Знание“ организирахме сесии в период от три седмици, по два пъти седмично.

Тъй като младите доброволци бяха четиринадесет, всеки ученик имаше лукса на „частния“ учител, по предмет „Новите технологии“. Забелязваше се атмосфера на търпение и разбиране и от двете страни. Доброволците спокойно повтаряха много от информацията по няколко пъти, а учениците търпеливо се опитваха да вникнат във всичко казано, все пак на някакъв нов, технологичен сленг. С влизането всеки ученик-пенсионер се закачаше с обучителя, нещо като допълнителен език, който съвместно създадоха през тези три седмици.

„А няма ли да има нещо за вкъщи, за преговор“, съм чувала в предишни обучения. Този път решихме да създадем материали, които всеки участник да може да си занесе у дома и да разглежда при нужда. Материалите покриваха интернет, софтуер, браузъри, социални медии, електронна поща, Word* и други. Главният отговорник от НТБГ Иван Лачковски толкова се вдъхнови от потенциала на учениците си, че дори започна да им показва как се изготвя таблица в Excel*.

Интересни въпроси възникнаха по време на обучението. След като откриха колко просторен е светът на интернет, един от участниците попита: „Интернет знае ли кръвната ми група?“ Все още не! Друг участник пожела да разбере как да изтрива историята си от търсенията му в интернет, защото неговият синът му забранявал да ползва компютъра. С разкриването на потенциала на Facebook, една от участничките плахо ме попита дали можем да намерим един мъж само по двете му имена, защото искала да разбере дали е станал доцент, както планирал навремето…

Често чувам, че с възрастните не говорим на един език. Но възрастта не е проблемът. Вярата е. Възхищавам се на хората, които дойдоха, защото знаят, че могат да научат повече, както и на тези, които решиха да допринесат и да разпалят пламъка на мотивацията.

 

Речник:

Excel [ексел] е най-популярната програма за създаване на електронни таблици. Благодарение на Excel можем да правим всякакви изчисления, да създаваме диаграми, графики и дори да използваме програмата като база данни. Програмата е вид много интелигентен калкулатор, който може да смята дори с формули.

Word [уърд] е една от основните програми на системата Microsoft. Служи за създаване на документи като писма, бележки или доклади, или за редактиране на вече съществуващи. Документът представлява дигитален/онлайн лист, в който могат да бъдат вмъкнати таблици, изображения и диаграми, а текстът да бъде проверен за правописни и граматически грешки.

 

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси,пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.