Жена старее 8 пъти по-бързо от връстниците си

Тифани страда от прогерия.

Тя е рекордьор сред хората с диагнозата прогерия - на 43 години

За Тифани Ведекинд от град Кълъмбъс, щата Охайо, младостта отлита прекалено бързо. Тя страда от рядкото заболяване прогерия и е единствената, доживяла 43 години. Обикновено хората с такава генетична мутация умират още като деца. Коварството на болестта се състои в това, че провокира стареене не само на кожата, но и на всички вътрешни органи 8 пъти по-бързо в сравнение с останалите хора.

За специалистите Тифани е истинско медицинско чудо. Тя самата е убедена, че ѝ помага йогата, която практикува всеки ден, и способността да медитира. Живее като другите хора с изключение на това, че се наслаждава на всеки ден и се старае да вземе възможния максимум от него.

Случаят на Тифани е рядък, но не е единствен. Нейният брат Чад също е боледувал от прогерия. Той е починал на 39 години, което също е много при тази диагноза. И двамата са наследили мутацията в съответния ген от майка си. В момента в света има 179 човека, живеещи с болестта. Тифани е не само “най-старата” от тях, но и въобще в историята. Нейният случай е необичаен и с това, че диагнозата обикновено се поставя на 2-3 години, а при нея и брат ѝ е станало доста по късно - на около 20.

За прогерията няма открито лечение. Лекарите препоръчват на болните да водят обичаен начин на живот. Освен че се занимава с йога, Тифани ходи много пеша и кара велосипед. Болестта дори не ѝ е попречила да се омъжи и да живее в щастлив брак осем години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка