Жените в Саудитска Арабия вече имат право сами да откриват фирми

Жените в Саудитска Арабия вече имат право да откриват собствени фирми, без да искат съгласието на настойник от мъжки пол, съобщават световните агенции. Правителството обясни, че целта е да стимулира частния сектор.

"Сега жените могат да основават собствени предприятия и да ползват интернет услугите (на правителството), без да е необходимо да доказват, че имат съгласието на свой настойник", обяви на сайта си министерството на търговията и инвестициите.

Досега саудитките трябваше да представят доказателство, че имат разрешение от свой настойник от мъжки пол (най-често съпруг, баща или брат), за да могат започнат административни процедури.

От миналата година влиятелният 32-годишен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман извършва поредица реформи за стимулиране на участието на жените в обществения живот. Целта е до 2030 г. делът на работещите жени в Саудитска Арабия да нарасне от 22 на над 30 процента.

На 12 февруари прокуратурата в Рияд съобщи, че възнамерява за първи път в историята си да назначи жени. Саудитската паспортна служба наскоро съобщи, че 107 000 жени са кандидатствали за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове.

Миналата година кралството обяви, че от юни 2018 г. жените ще имат право да шофират, а от януари саудитските жени вече могат да посещават стадионите.

Принц Мохамед бин Салман обеща Саудитска Арабия да стане "умерена и толерантна" страна, скъсвайки с уахабизма - крайноконсервативно течение в исляма, което досега вредеше на имиджа на монархията на Запад.

Въпреки отварянето на кралството обаче, саудитките остават подчинени на множество ограничения – например при следване в университет или пътуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят