Жени на ръководни постове – кога и как?

Теменужка Петкова, Деница Николова, Екатерина Йорданова, Йорданка Фандъкова, Ана Александрова и Вергиния Стоянова.

На 29 януари 2024 г. организацията Жени ГЕРБ проведе в централата на партията първото си заседание за годината. Освен членовете на УС и координаторите на организацията, в обсъжданията се включиха още десетки дами от столичните структури. В центъра на дебата беше транспонирането на Директивата (ЕС) 2022/2381 на Европейския парламент за подобряване на баланса между половете сред директорите на дружества, регистрирани на фондовата борса, и за свързаните с това мерки. Важните срокове: държавите членки приемат и публикуват до 28 декември 2024 г. законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с настоящата директива; а до 30 юни 2026 г. членовете от по-слабо представения пол следва да заемат най-малко 40 % от директорските позиции без изпълнителни функции; членовете от по-слабо представения пол заемат най-малко 33 % от всички директорски позиции, както със, така и без изпълнителни функции.

На този етап мерките не касаят компании до 250 души. В рамките на ЕС, страните членки могат да разширят обхвата на директивата. Гост-лектор с презентация по акцентите и правилата за прилагане на Директивата беше доц. д-р Елена Симеонова от УНСС.

Заседанието се ръководеше от Екатерина Йорданова – председател на Жени ГЕРБ. В обръщение към участниците в срещата, Йорданка Фандъкова – председател на сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ – каза, че представляваната от нея организация ще работи в тясна връзка заедно с ЖГерб в посока развитие на потенциала на жените чрез обучения, семинари и лидерски програми. Участие в събитието взеха и народните представители Теменужка Петкова, Анна Александрова и Деница Николова.

„Женската структура на ГЕРБ е доказала се организация с история и значима работа през годините. Събрали сме се, за да продължим да надграждаме и развиваме постигнатото“ – каза Екатерина Йорданова – председател на ЖГЕРБ и припомни приоритетите, по които структурата работи: жени на ръководни позиции, единни в политиките за равенство, насилието над жени – превенция и противодействие, израстване и кариерно развитие, гласът на жените за мира по света, емоционална интелигентност и здравословен начин на живот, равно заплащане за равен труд, баланс на професионален и семеен живот. 
В продължение на два часа присъстващите дами дебатираха относно тълкуването и прилагане на Директивата (ЕС) 2022/2381, така че да отговаря на българското законодателство и националния контекст. 

Председателят на ЖГерб Екатерина Йорданова представи програмните акценти за настоящата година, които включват поредица от инициативи в софийските райони, както и няколко национални кампании.

На заседанието присъстваха още общинските съветници Ваня Тагарева и Анна Стойкова, координаторът на София Даниела Райчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура