Женска стачка срещу приетия закон за абортите блокира Полша

Абортите ще бъдат законни само ако бременността крие опасност за живота и здравето на майката или е резултат от забранен акт като изнасилване или кръвосмешение.

Стотици хиляди участваха в протестите

Женска стачка блокира в Полша в знак на протест срещу затягането на законодателството за абортите, предаде БТА, цитирайки ДПА. В много полски градове хора се отзоваха на призива на организация за правата на жените и де не работят днес заради съдебното решение, което на практика забранява абортите в страната.
Жени и мъже, служители в държавни институции, университети и частни фирми са си взели почивен ден, за да изразят солидарност с протестиращите.

Миналата седмица Конституционният съд на Полша постанови, че абортите на основание трайно и необратимо увреждане на плода са незаконни. Отменената регулация, която обхваща широк кръг от здравословни проблеми, погазва правото на живот, гарантирано от конституцията, гласи съдебното решение, произнесено въз основа на жалба, внесена от консервативни депутати.

Тъй като всички законни аборти в Полша миналата година са били извършени заради подобни увреждания на плода, решението на Конституционния съд на практика приближава страната до почти пълна забрана на абортите.

Коментари

Задължително поле