Жертвите на горските пожари в Калифорния са 6, над 38 хиляди души са евакуирани

Опустошителните пожари в американския щат Калифорния взеха шест жертви, а 17 души са в неизвестност. Хиляди бяха евакуирани.

Според службата за извънредни ситуации при 14 пожара на територията на Калифорния са изгорели площи от 63 000 хектара. В борбата с огъня участват 10 000 пожарникари.

Пожарът на име "Кар", бушуващ северно от град Рединг (Северна Калифорния), отне живота на двама пожарникари в четвъртък, а днес беше съобщено, че негова жертва са станали 70-годишна жена и двете й правнучета. От понеделник досега той е изпепелил 32 700 хектара. Унищожени са 500 сгради, а още 75 са повредени.

Общо 38 000 души са евакуирани в община Шаста, заради, както каза губернаторът на Калифорния Джери Браун, неконтролируемото огнище.

Президентът Доналд Тръмп подписа вчера указ, с който нарежда на Агенцията за управление на извънредни ситуации да съдейства на властите в общината.

В Южна Калифорния над 1300 пожарникари се борят с пожара "Кранстън". Огънят погълна пет къщи, доведе до затваряне на пътища и до евакуацията на около 7000 души, посочи националната служба по горите.

Пожарът, който вилнее от сряда в националната гора Сан Бернардино, на близо 150 км югоизточно от Лос Анджелис, превърна в пепел близо 5300 ха. Застрашени там са 4900 сгради. Трима пожарникари са ранени.

Малко след лумването на този пожар беше задържан 32-годишен мъж, Брандън Макглоувър, който е заподозрян за подпалването на девет пожара югозападно от община Ривърсайд. В петък му бяха повдигнати обвинения в подпалвачество, които той отхвърля.

Губернатор Браун обяви извънредно положение в общината, за да бъдат отпуснати допълнителни средства за справяне с пожара и щетите.

По на север, пожарът "Фъргюсън" продължава да напредва край националния парк Йосемити, който беше частично затворен. От избухването си на 13 юли този пожар е унищожил 20 000 ха. Един пожарникар загина, а седем души са ранени.

Коментари

Задължително поле