Живи и здрави на патерица

Егати пожеланието, егати чудото…

Силата на навика и народо-психологията прави чудеса

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

Много често, почти винаги, ставаме жертва или свидетели на едно безумно пожелание. „Честит рожден ден на … патерица”. Автоматизирането на това пожелание изглежда го е направило част от нашето съзнание и го изговаряме без да вникнем в смисъла, който е така зловещ, че най-добре да бъде избегнат. Странното е, че самите адресати на пожеланието кимат учтиво с глава и приемат словосъчетанието с радост, усмивка, благодарност.

Тоест, мили рожденици, искате да се съгласите, че имате нужда от патерица, че патерицата е един закъснял подарък, че патерицата е точната дума, която да се употреби в случая…

Ако се замислите, най-малкото ще се приемете, че закъснялото пожелание може да бъде трансформирано като „Честит рожден ден със закъснение”, което напълно изповядва само най-добри мисли и послания и е широко разпространено в цивилизованите държави. Библията казва „Каквото говорите - да ви бъде”. Затова и трябва да премисляме думите и факта, че патерица и благопожелания не бива да са в едно изречение. Но това е само част от негативната символика в българския език.

Тя опира и в любовта ни към децата. В Англия например казват- „Детето ми спи като ангелче”, бай Ганьо казва- „Детето ми спи като…заклано”.

Съзирате ли вече обобщаващата словесна неврология на нещата, обвързваща ни още с пословици като „Той коли, той беси” , „В него ножа, в него хляба”, да не говоря за откровено просташки и ужасни, но наложени изрази като „Пърдят в едно гърне”. Разбира се, че силата на навика и народопсихологията прави чудеса, но е добре да се замисляме в прехода ни към европейци, трябва ли да повтаряме тъжните мантри, впили се в съзнанието ни… Защото когато „опре ножа в кокала”- какво оптимистично настроение, нали- все ще трябва да уравновесим нашенското с европейското мислене и понятия. Може би и от там идва факта, че не ни се смеят нито на вицовете, нито на хумора изобщо в странство. Словесният бабаитлък е прекалено горчив и несговорчив за европейските представи.

Гръмко словесно невежество е и пожеланието към новородено или към бебе въобще. Смята се за изключително да кажеш на родителите „И да го намачкате от мен”… Ами, да му източите кръвта? Да го овъргаляте в пясъка…Очевидно го подготвят за деня, в който ще му кажат- О, честит ти рожден ден на патерица…

 

Fashion Idol

Принц и принцеса Майкъл ъф Кент

Макар около тази двойка - член на Кралското семейство, не винаги да витаят розови облаци, то модното им досие е повече от добро. Внук на Крал Джордж Пети и първи братовчед на Нейно Величество Кралицата на Англия, принц Майкъл с право е естетически безинтересен. Сив фрак, сиви костюми, понякога цилиндър… Благородството задължава но и ограничава. Съпругата му минава за истинска модна икона и както виждате тук, естетическите и параметри са доста разширени. Не са ли прекрасни тези многоредни гердани, това лазурно синьо, тези прозрачни материи,които и придават вид не само на принцеса а и на фея. О, похвала заслужава и вратовръзката на Негово Кралско Височество. На точки, създадена сякаш от френски поантилист.

 

Бизнесдамата с ново начинание

Камелия Терзийска „търси” идеалната половинка

Една от най-успешните носителки на титлата Бизнесдама на годината Камелия Терзийска стартира нов бизнес. След няколко семинара и онлайн дискусии по темата, тя обяви официално дейността на агенция за запознанства "Идеалната половинка". Агенцията ще работи с престижни офиси във Великобритания, както и в други страни, където този бизнес е изведен на нивото на изкуство и скрупулите са превърнати в добри чувства. Терзийска ще говори за това и по време на Британско-българския бизнес бал в Лондон на 11 октомври, където е поканена да бъде сред специалните гости. Тази година балът ще бъде в частен клуб Mosimann’s, който организира вечерите за сватбите на принцовете Уилям и Хари.

 

Завръщане

Ледената кралица идва на топло в България

Наричана от медиите Ледената кралица, моделката от Исландия Асдис Ран, не къса връзката с България. След като мина доста време от развода със съпруга й футболист, тя има много и романтични поводи да е във втората си родина, която й даде признание и разстла пред нея червен килим.

Асдис ще бъде отново в София в началото на август, а на 13 същият месец ще отпразнува рождения си ден. Приятели ентусиасти са й организирали празненство, на което тя ще бъде основна звезда сред майка си и част от синовете си.

Коментари

Задължително поле