Животът в Иран стана непоносим

Народът страда от санкциите на САЩ

Безработица и бедност

Американските санкции драстично засягат повечето иранци. Работа не се намира, бумът в туризма замря, състоянието на болниците е критично, а немалко хора дори не могат да си купуват храна.

„За нас работят 200 жени от провинция Белуджистан“, казва 30-годишната Мариам от една стартъп-компания в Иран. Фирмата се опитва да създава заетост за жените в изостаналите селски райони. Те шият фина бродерия за облекло от коприна или кожа - един традиционен ирански продукт.

„Стана много трудно. Заради санкциите шевните материали поскъпнаха неимоверно, а поръчките намаляха. Нашите клиенти са основно чужденци, които са посещавали Иран и са харесали традиционните ни носии“, казва Мариам. Но икономическите санкции на САЩ правят паричните преводи за чужбина невъзможни или много трудни.

Бумът в туризма след сключването на атомното споразумение с Иран първоначално създаде много нови работни места. Но след като САЩ наложиха санкции, много европейски авиокомпании, сред които „Еър Франс“ и „Бритиш еъруейс“, преустановиха полетите си до Иран.

Провинция Белуджистан в Югоизточен Иран по границата с Пакистан и Афганистан е сред силно изостаналите райони на страната. Търговията и контрабандата на наркотици там е широко разпространена, а на места е единствен източник на доходи за населението. С добри бизнес-идеи предприемачи като Мариам се опитват да подобрят живота на хората,но политиката ги спъва.

„За всички животът стана много труден“, уверява Саджадех, която живее в северните квартали на Техеран. Мъжът u е инженер, а тя медицинска сестра в една частна болница. „Щастлива съм, че всички в семейството ми са здрави. Защото в момента ситуацията с лекарствата и медицинските услуги е направо катастрофална“, уверява 40-годишната майка на едно дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения