Жилищата са три пъти по-достъпни от 2008 г.

Цените в големите градове продължават да вървят нагоре

В София искат по 1176 евро за кв. м

В Бургас дават по 880 евро/кв. м

Жилищата в страната продължават да поскъпват. Но и доходите на хората нарастват. В резултат въпреки повишението на цените на имотите през последните години, коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м жилище) намалява и за София възлиза на 1,2. Оказва се, че жилищата в момента са близо три пъти по-достъпни спрямо 2008 г., когато за покупката на 1 кв. м са били необходими 3,43 средни заплати.

В София апартаментите продължават да поскъпват като средната продажна цена достига 1176 евро/кв. м, показват данни на компания за недвижими имоти.

Характерно за настоящата година е, че след като много хора останаха за по-дълго време у дома, решиха че им е необходимо по-голямо жилище с повече удобства. Желанието да имат по-просторен дом е сред основните движещи сили на пазара на имоти. Наред с това започва проектирането и изграждането на по-малки жилищни сгради, за които лесно ще бъдат намерени купувачи.

В столицата най-скъпата локация остава Докторски паметник, където средната цена на апартаментите е 2464 евро/кв. м. Най-евтино жилище в София може да бъде купено в кварталите Обеля и Модерно предградие, където цените са в диапазона 800-850 евро/кв. м.

Цените на апартаментите нарастват не само в София, а и в повечето големи градове на страната. В Бургас средната цена на жилищните имоти възлиза на 880 евро/кв. м. Във Варна апартаментите струват средно 852 евро кв. м, а в Пловдив - 795 евро/кв. м. В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил - 377 евро/кв. м, и Видин - 330 евро/кв. м.

При покупка на имот хората трябва много добре да преценят финансовите си възможности, ако нямат необходимите средства в брой, съветват финансови експерти. Само така могат да вземат заем, който ще изплащат без проблеми през следващите години. Заемите за покупката на нов дом често са със срок над 10 години. Това изисква при преценката дали човек ще може да изплаща кредита си, да вземе предвид не само размера на настоящата си заплата, а и колко ще пораснат децата му за целия срок на заема и какви средства ще са необходими за издръжката им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти