Жилищните заеми с рекорден ръст

За година депозитите са се увеличили с 10,2 млрд. лв. и към края на октомври достигат 100,66 млрд. лв.

Потребителските кредити нараснаха с повече от 10%

Депозитите в банките се увеличиха с 10,2 млрд. лв. за година

65 млрд. лв. са спестяванията на хората

Ръстът на жилищните кредити достигна нов рекорд. Към края на октомври отпуснатите заеми за покупка на къщи и апартаменти са в размер на 13,7 млрд. лв., обявиха от БНБ. За година те нарастват с 1,94 млрд. лв., или с 16,5%. За това допринася нарастващото желание на хората да живеят в по-големи и хубави жилища, а ниските лихви допълнително стимулират пазара на имоти.

При потребителските заеми за домакинствата също има голям ръст. За година общият обем на тези кредити нараства с 1,2 млрд. лв., или с 10,1% и към края на октомври надминава 13 млрд. лв. Стимул за взимането на заеми от домакинствата е и инфлацията. При висока инфлация и ниски лихви спестяванията на хората се обезценяват. Затова много българи решават да използват наличните си пари например за покупка на кола или ремонт на дома, а за целта често се налага за вземат и заем, за да съберат необходимата сума.

Конкуренцията между банките за разширяване на присъствието им на пазара също води до ръст на заемите.
При влошаване на икономическата ситуация в страната обаче е възможно да има ръст на лошите кредити, предупредиха от БНБ. Затова от Централната банка предприе мерки за охлаждане на кредитирането. БНБ реши от 1 октомври 2022 г. антицикличният буфер да бъде повишен от сегашните 0,5% на 1%, което означава, че банките ще заделят повече резерви за всеки отпуснат кредит.

Заемите за бизнеса за година са нараснали с 4,4%, или с 1,56 млрд. лв. и достигат 36,76 млрд. лв. Оказва се, фирмите взимат по-малко заеми от домакинствата. Причината за това е, че заради кризата, породена от мерките срещу разпространението на Covid-19, бизнесът свива инвестициите си и не иска да взима заеми. А домакинствата виждат в имотите и вещите за дълготрайна употреба начин да инвестират парите си, или поне да ги защитят от обезценка.

Въпреки реално нулевите лихви по депозитите, спестяванията на хората и фирмите в банките нарастват. За година депозитите са се увеличили с 10,2 млрд. лв. и към края на октомври достигат 100,66 млрд. лв., показват данните на БНБ. Спестяванията на домакинствата са нараснали с 6,1 млрд. лв. за година и вече надхвърлят 65 млрд. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес