Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Жилищните кредити нараснаха с над 14%

Фирмените заеми се увеличават с по-бавни темпове от ръста на кредитите за домакинствата.

Гражданите спестиха още 4 млрд. лв.

Фирмените заеми се увеличиха с 5,2%

Жилищните кредити нарастват с най-бързи темпове. Общият размер на отпуснатите от банките жилищни заеми нарасна с 1,3 млрд. лв. за година и към края на октомври достигна 10,515 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това представлява ръст с 14,1%. Потребителските кредити за домакинствата също се увеличават, но с по-бавни темпове. За година те нарастват с над 1 млрд. лв, или с 10,8% и достигат 11,2 млрд. лв. При другите заеми за домакинствата обаче има малък спад. В резултат общият размер на отпуснатите кредити на граждани нарасна с над 2 млрд. лв. за година, или с 9,4%.

Фирмените заеми също продължават да се увеличават, но темповете са по-малки в сравнение с кредитите за домакинствата. За година бизнес заемите нарастват с 1,7 млрд. лв., или с 5,2%. Оказва се, че хората взимат повече нови кредити от фирмите. Т. е. потреблението под формата на покупка на жилища, коли, мебели, уреди, ремонти в дома и т. н. се увеличава с по-бързи темпове от инвестициите на бизнеса в разширяване на производството и нови технологии. В резултат потреблението се оказва основната движеща сила на ръста на икономиката. А всичко това е възможно благодарение на увеличението на доходите и увереността на хората, че ще могат да връщат заемите си.

При депозитите гражданите отново имат превес над бизнеса. За година спестяванията на домакинствата в банките са нараснали с над 4 млрд. лв. и вече надминават 54,18 млрд. лв. В същото време влоговете на фирмите се увеличават над два пъти по-малко – с 1,65 млрд. лв., и достигат 25,8 млрд. лв.

Като се добавят и депозитите на финансови предприятия като застрахователи и пенсионни фондове, се оказва че общият размер на влоговете в банките се увеличава с 6,12 млрд. лв., или със 7,9% за година. Това е повече от ръста на заемите, който е със 7,3%, или с близо 4,2 млрд. лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.