Жилищните кредити поевтиняват

През септември жилищните кредити, отпускани от банките, поевтиняха.

Отпуснатите суми по ипотечните кредити нараснаха с над 42 на сто

Потребителските кредити с 9,79% оскъпяване

Жилищните кредити поевтиняват, показват данните на БНБ. През септември средната лихва по новите отпуснати заеми за покупка на къщи и апартаменти е 2,53%. Това е с 0,08 на сто под нивото на лихвите за същия месец на миналата година.

Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити, който освен лихвите включва и всички такси и комисионни на банките, по отпуснатите суми през септември е средно 2,82%. Това е с 0,02% по-малко от цената на ипотечните кредити, отпуснати през предходния месец, и с 0,09% под нивото на ГПР преди една година.

Много хора са се възползвали от изгодните банкови кредити за покупка на имоти. Само през месец септември отпуснатите от банките жилищни заеми са в размер на 811,5 млн. лв. Това представлява увеличение с 42,4 на сто спрямо същия месец на миналата година. През предходния месец август отпуснатите банкови кредити за покупка на къщи и апартаменти са в още по-голям размер – 892,3 млн. лв. Големият интерес от страна на домакинствата към ипотечните кредити се дължи на стремежа на хората да живеят в по-хубав дом, както и на желанието им да инвестират свободните си пари в имот, за да ги предпазят от инфлацията. Много хора, които нямат достатъчно налични пари за покупката на хубав апартамент, взимат и банков заем, за да осигурят необходимите пари за реализиране на сделка.

Големият ръст на ипотечните заеми през септември може да се дължи и на влизането от 1 октомври на ограничения на БНБ при отпускане на жилищни кредити. От началото на месеца отпусканите заеми за покупка на имоти трябва да са до 85% от стойността на обезпечението, вноските по заема трябва да са до 50% от доходите на кредитополучателя, а срокът на заема трябва да е до 30 години. Някои хора може да са избързали да вземат кредит преди тези изисквания да влязат в сила. Но и новите действащи правила едва ли ще окажат съществено влияние върху кредитния пазар в страната.

Средният размер на лихвите по потребителските кредити през септември е 9,05%, показват данните на БНБ. А ГПР по потребителските кредити е средно 9,79%. Спрямо същия месец на миналата година потребителските кредити поскъпват с 0,67%. Но спрямо предходния месец цената им намалява с 0,25%. В резултат на добрите условия общият обем на отпуснатите потребителски кредити през септември нараства с 22% на годишна база до над 807 млн. лв. Голяма част от тези заеми също са свързани с дома. Те са за ремонти, за покупка на мебели и обзавеждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси