Жители на Омуртаг излизат на протест заради безводието

Жители на Омуртаг излизат на протест заради безводието. Гражданското недоволство е породено от дългогодишния нерешен проблем, който от четири месеца се изостря поради продължилото засушаване. Протестът е организиран от гражданското обединение "Вода за Омуртаг".

В града беше обявено бедствено положение, тъй като жителите му са подложени на драстичен воден режим. И сега вода по чешмите има по един час два пъти седмично, съобщава БНТ.

Липсата на валежи, намалелият дебит във водоизточника в Кипилово и силно амортизираната и остаряла вътрешна водопреносна мрежа са причините за трудностите с водоснабдяването.

Протестиращите настояват за спешно и пълно финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подмяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа на град Омуртаг. Те искат обявяването на обществени поръчки да прави държавата, а не общината.

Жителите на Омуртаг се обявяват за пълен широкоспектърен анализ от държавата на водоснабдяването на общината и изготвяне на стратегия на държавно ниво за осигуряване на функционален, дългогодишен и устойчив допълнителен водоизточник за Омуртаг.

Според тях трябва да се извършва директен, пряк надзорен контрол от държавата над усвояването на средствата и извършващите се в момента проекти и бъдещи такива на реновация, както и други проекти, свързани с водоснабдяването на Омуртаг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони