Жозеп Борел: ЕС ще трябва да вземе трудни решения срещу Турция

Жозеп Борел

Европейският съюз ще трябва да вземе "трудни решения" срещу Турция и търси единодушие на членовете си, за да наложи икономически санкции на Анкара. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, информира БТА.

"Отношенията ни с Турция са на кръстопът и дойде часът нашите ръководители да вземат трудни решения" на срещата си на 24 и 25 септември, заяви Борел по време на дебати в Европейския парламент.

"Все още обаче няма съгласие за санкции", подчерта той. За налагане на санкции срещу трета държава се изисква единодушие на 27-те членки на ЕС.

Службите на Борел са разработили много широка гама икономически санкции, за да ударят режима на президента Ердоган и тя бе одобрена от външните министри на ЕС в края на август в Берлин.

През август Борел заяви, че ЕС ще ускори разработването на санкции срещу Турция заради незаконната сондажна дейност в Източното Средиземноморие и че ще подготви допълнителни мерки срещу Турция, в случай че не бъде постигнат напредък в спора до 24 септември.

Коментари

Задължително поле