Забранихме препарати, отровни за пчелите

Европейската комисия обяви колосален по обем недостиг на семейства в кошерите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани употребата на препарати в селското стопанство у нас, които съдържат пет опасни за пчелите химикала. Става въпрос за веществата имидаклоприд, тиаметоксам, клотианидин, ацетамиприд, тиаклоприд, както и неоникотиноиди.

Решението е взето по време на две заседания на БАБХ - на 27 февруари и на 12 март и важи до края на настоящата 2018-а година. Причината е, че от края на 2013 г. е в сила забрана за използване на имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин на територията на Европейския съюз и у нас разрешението е година за година на принципа на дерогацията.

Сега вече препаратите, чиито активни съставки включват въпросните вещества, няма да могат да се внасят и използват в страната, тъй като са вредни за пчелите.

Въпреки лобито и натиска на големите корпорации за употреба на такива продукти, на 1 март и депутатите от Европейския парламент приеха с огромно мнозинство доклад за пчеларството, който призовава за пълна забрана на неоникотиноидите и предстои Европейската комисия да се произнесе по въпроса.

В документа се посочва, че ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия за възстановяване на популациите на пчелите и че от години е научно доказана вредата от използването на неоникотиноидни пестициди, което води до намаляване на пчелните популации.

ЕК вече обяви колосален по обем недостиг на пчелни семейства.

У нас силен отпор срещу одобряването на неоникотиноидите дадоха браншовите пчеларски организации с протести, петиции и инициативи.

В позиция срещу опасните за пчелите химикали се обявиха 14 пчеларски сдружения от цяла България, подкрепени от Българска асоциация “Биопродукти”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика