Административният съд извърши оглед на 4 чувала с бюлетини по изборно дело Казусът е по жалба за избор на общински съветници в Горна Оряховица

Томислав Дончев: Имаме добре функционираща система за управление на средствата от ЕС

Лечков поиска БФС със съд

Бизнесът и професионалните гимназии се обединяват за преодоляване на кадровата криза

Разбиха две нелегални фабрики за производство на цигари в Словения и Будапеща (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Кметът Фандъкова да започва изпълнението на обещанията веднага, няма нужда от 100 дни Групата на "БСП за България" ще бъде единствената опозиция, както беше и в миналия мандат, заяви лидерът на столичните социалисти

Съветник на Владимир Путин изпрати съболезнования за кончината на Павел Васев

28-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя Силистра – Добрич

Цистерна със сода се обърна на „Хемус“ (СНИМКИ)

Шести историк заслужи наградата „Проф. Рашо Рашев“

Каракачанов: Отбранителните способности на Въоръжените сили трябва да се изграждат в синхрон

Съдят строител, измамил варненка с над 45 000 лв.

Мъж от Ахелой млати инспектор, задето му убиват прасетата

Разбиха група за разпространение на наркотици в София

Административният съд в Търново прекрати дело за избор на кмет на Ореш

Забранихме препарати, отровни за пчелите Европейската комисия обяви колосален по обем недостиг на семейства в кошерите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани употребата на препарати в селското стопанство у нас, които съдържат пет опасни за пчелите химикала. Става въпрос за веществата имидаклоприд, тиаметоксам, клотианидин, ацетамиприд, тиаклоприд, както и неоникотиноиди.

Решението е взето по време на две заседания на БАБХ – на 27 февруари и на 12 март и важи до края на настоящата 2018-а година. Причината е, че от края на 2013 г. е в сила забрана за използване на имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин на територията на Европейския съюз и у нас разрешението е година за година на принципа на дерогацията.

Сега вече препаратите, чиито активни съставки включват въпросните вещества, няма да могат да се внасят и използват в страната, тъй като са вредни за пчелите.

Въпреки лобито и натиска на големите корпорации за употреба на такива продукти, на 1 март и депутатите от Европейския парламент приеха с огромно мнозинство доклад за пчеларството, който призовава за пълна забрана на неоникотиноидите и предстои Европейската комисия да се произнесе по въпроса.
В документа се посочва, че ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия за възстановяване на популациите на пчелите и че от години е научно доказана вредата от използването на неоникотиноидни пестициди, което води до намаляване на пчелните популации.

ЕК вече обяви колосален по обем недостиг на пчелни семейства.

У нас силен отпор срещу одобряването на неоникотиноидите дадоха браншовите пчеларски организации с протести, петиции и инициативи.

В позиция срещу опасните за пчелите химикали се обявиха 14 пчеларски сдружения от цяла България, подкрепени от Българска асоциация “Биопродукти”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.