Завърши първият випуск в професионалните паралелки в СУ "Васил Левски"

Три завода и община Девня подкрепят обучението

Завърши първият випуск от 22 зрелостници в професионалните паралелки "Автоматизация на непрекъснати производства" и "Електрообзавеждане на производството" в девненското СУ "Васил Левски". Двата профила бяха създадени преди 4 г. по съвместен проект на училището, община Девня и трите големи индустриални предприятия на територията й - "Агрополихим" АД, "Девня Цимент" АД и "Солвей Соди" АД.

Целта бе на гимназистите да се предостави практически насочено образование, което да осигури квалифицирани кадри на бизнеса и да задържи младите хора в Девня. Заводите оборудваха специализирани кабинети и лаборатории, осигуриха социални придобивки и производствени практики на учениците. В момента 100 деца се обучават в петте професионални паралелки, като паралелно участват в различни проекти на заводите.  

"Радвам се, че благодарение на успешното си партньорство с местния бизнес успяхме да осъществим този толкова важен за развитието на Девня проект, който днес дава първите си плодове. Смятам, че инициативата е взаимно полезна и съм сигурен, че ще продължаваме да работим в тази посока", заяви кметът Свилен Шитов.

Част от абитуриентите са решени да продължат обучението си в технически университетски специалности, а други се готвят да потърсят професионална реализация веднага. "Възможността да попаднат в реална производствена обстановка и да видят какво биха работили, ако завършат успешно, ги мотивира да постигат много повече в училище", коментира Нели Райчева, преподавател в СУ "Васил Левски". 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони