Загубихме 1,7 млрд. лв. аванс от Плана за възстановяване

Кадър от twitter/ Ursula von der Leyen

Европейската комисия утре ще обяви одобрението на документа

Брюксел не хареса плана на Асен Василев за завод за батерии

България загуби правото да получи аванс в размер на 13% от парите в Плана за възстановяване и устойчивост, заради забавянето му. Така през настоящата година няма да можем да ползваме 1,7 млрд. лв. от ЕС. След няколко връщания на поправителен Планът за възстановяване най-сетне е одобрен от ЕК, като се очаква добрата новина да бъде обявена днес у нас лично от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, обясниха от ЕК.

Европейската комисия обаче не е одобрила проекта за изграждане на завод за батерии, който беше предложен от министъра на финансите Асен Василев. Този проект е бил предлаган от Асен Василев, още докато беше министър на финансите в служебния кабинет, стана ясно от думи на бившия вицепремиер Атанас Пеканов. Според Пеканов този проект не е реалистичен, защото все още технологиите се разработват и са скъпи. Пеканов правил консултации с представители на академичната общност в Европа и САЩ и след това този проект не е бил включен в плана.

Когато Асен Василев стана вицепремиер в правителството на Кирил Петков, той отново лансира идеята за завод за батерии, но явно Брюксел не е одобрил проекта, защото не е включен в Плана.

42% от парите от ЕС в Плана ще бъдат за стълба “Зелена България”. Безплатното саниране на жилищни сгради ще продължи до март 2023 г., предвижда последният вариант на Плана. От април 2023 г. до декември 2023 г. при саниране на блокове хората ще трябва да дават 20% от цената. Като хората, които нямат пари, ще могат да вземат кредити, които да изплащат с намалените сметки за отопление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика