Задължителна ваксинация в Австрия от 1 февруари

Александер Шаленберг

От 1 февруари в Австрия влиза в сила задължителна ваксинация. Това обяви канцлерът на страната Александер Шаленберг на пресконференция, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия. „Не искаме пета вълна“, аргументира се лидерът на кабинета във Виена.

Националният локдаун влиза в сила на 22 ноември: най-напред за период за 10 дни, след което ще бъде направа оценка на ситуацията. Максималният срок за локдауна ще бъде 20 дни. От следващата седмица всички заведения, ресторанти, културни институции, търговски центрове и др. затварят врати. Учениците преминават към дистанционно обучение.

Шаленберг обвини противниците на масовата ваксинация срещу коронавирус за виновници за въвеждането на локдаун. „Поради сериозността на ситуацията нямаме друг избор, освен да наложим ограничения за всички, за да защитим всички нас и нашата здравна система. От понеделник се въвежда общонационален локдаун за максимум 20 дни, който ще бъде анализиран след 10 дни и ще приключи автоматично на 13 декември“, каза Шаленберг на пресконференция.

На 1 февруари ще има и общодържавно изискване за ваксинация. „Не искаме пета вълна“, каза Шаленберг. „Стигнахме до трудно решение - решението за незабавно въвеждане на общонационална задължителна ваксинация. То трябва да влезе в сила от февруари 2022 г.“, поясни канцлерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа