Задължителни маски на открито в Северна Македония от днес

От днес влиза в сила мярката за задължително носене на маски и на открито в Северна Македония, след като снощи в парламента депутатите гласуваха промените и допълненията към Закон за защита на населението от заразни болести, информира скопското електронно издание „Фактор“.

Има обаче изключения, при които гражданите не трябва да носят маска, а именно кафенетата и другите заведения за обществено хранене, където съществуват и се спазват протоколи, т.е. където има необходимото разстояние между масите и дезинфекцията. Освен това маски на открито не се изискват за спорт на открито или на закрито в съответствие със специфични протоколи за безопасност (разстояние, дезинфекция и др.) При шофиране в личен лек автомобил, ако водачът е сам или с лице или лица, с които живее заедно, както и при престой в двора на семейна къща сам или с лице или лица, живеещи заедно, маската няма да се носи на открито, ако се използва друг вид защитно оборудване, специфично за определена работа. Също така няма да носят маски деца на възраст до 6 години и ако лицето има специфично здравословно състояние (човек с увреждания), което прави личната защита проблем.

Глобата за неспазване на тези мерки е 20 евро.

В допълнение към задължителното носене на маска на открито, самоизолирането на чакащите за тест за коронавирус е задължително и е забранено да се групират в обществена зона (паркове, обществени зони или всяка открита зона) в определени часове на деня.

От първия пакет от предложени мерки беше оттеглено само предложението, което предвиждаше само четирима гости в домовете на гражданите.

Коментари

Задължително поле