4 години затвор за счетоводителка, източила 390 000 лв. социални помощи

Снимка: Архив

Бившата старша счетоводителката на дирекция "Социално подпомагане" във Вълчи дол Надежда Стоянова влиза за 4 г. в затвора за документна измама в размер на 390 102 лв., съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Присъдата е на Върховния касационен съд и е окончателна, като 44-годишната жена вече е задържана.

Парите тя точила от 2004 до 2014 г., когато била разкрита и уволнена. Стоянова била назначена в дирекцията през 2002 г. Преди това работела в SG Експресбанк и добре познавала слабостите в системите за отчитане на банкови документи. Разчитайки на авторитета си като дългогодишен служител, измамницата създавала дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция "Социално подпомагане" - Вълчи дол, но с номера на нейна лична сметка. Неправомерните й действия били засечени на 17 септември 2013 г. от банкова служителка в SG Експресбанк. При тройно засичане тя установила, че превод от 15 972 лв. за "Социално подпомагане" постъпва в частната сметка на Стоянова. От банката закрили сметката, а счетоводителката се оправдала, че е станала грешка и сторнирала сумата. Малко по-късно обаче я наредила, този път към сметката си в Банка ДСК. Разследващите установили, че по тази схема крадливата счетоводителка цели 10 г. ежемесечно точила пари от Агенцията за социално подпомагане чрез подправени документи.

За престъплението първоначално тя бе осъдена условно от Варненския окръжен съд. Прокуратурата протестира и апелативните магистрати наложиха на Стоянова ефективно наказание от 6 г. и 8 месеца. Недоволна, тя обжалва решението пред Върховния касационен съд, който я прати за 4 г. зад решетките.

Коментари

Задължително поле