Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

Гърците ще празнуват Великден вкъщи

Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Касабов на нова онлайн среща с УЕФА

По улиците на Ню Йорк бяха разположени мобилни морги

Тръмп и Путин ще обсъдят ниските цени на петрола и санкциите срещу Русия

Бенямин Нетаняху се е самоизолирал след контакт с болен от COVID-19

Плеймейтки стават доброволци в борбата срещу коронавируса Жанета Осипова и Михаела Тодорова решиха да помагат срещу епидемията

Водач загина при катастрофа между два тира на магистрала „Хемус“

МВР отложи предвиденото за утре тестване на сирените

Австралия тества ваксина срещу туберкулоза за борба с коронавируса

Задържат младите с детски градини и здравни центрове

В селските райони остават да работят предимно възрастни хора.

Необходимо е повишаване на доходите

В селските общини е необходимо осигуряване на качествено здравно обслужване, ясли, детски градини, училища, организирането на културни, развлекателни и спортни събития, което е важно за привличане на младите хора, отглеждащи децата си. Това е записано в анализ за развитието на селските райони, който беше представен в присъствието на министъра на земеделието Десислава Танева.

В анализа се предлагат конкретни мерки за привличане на млади земеделски стопани в селските райони. Сред тях са повишаване на доходите в аграрния сектор, достъп на младите земеделски производители до парите от ЕС, както и инвестиции в цехове, мандри и фирмени магазини, които да затворят целия цикъл от производството на селскостопански продукти до крайната им продажба в прясно и преработено състояние. Мерките се предлагат тъй като в селските райони остават да живеят предимно възрастни хора. Като проблемът е най-голям в северозападна България.

Според изследване на Института по аграрна икономика земеделските стопани в България са предимно хора над 54 годишна възраст като във възрастовата група от 40 до 64 г. попадат 49,5% от гората, а тези до 39 годишна възраст са 14%, пише в анализа за селските райони.

Работещите в селското стопанство са и по-слабо образовани спрямо средното ниво за страната. В селското стопанство само 8,2% от работещите хора са с висше образование, 51,3% са със средно (20,9% без придобита професионална квалификация и 30,4% с придобита професионална квалификация), а 40,5% са с основно и по-ниско образование.

За сравнение за страната като цяло 31,6% от работещите граждани са с висше образование, 57,2% са със средно, а само 11,2% са с основно и по-ниско образование.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.