Задържаха английския пастор за блудства с деца от ромското гето в Сливен

Пастор Хил кръщава дете в река у нас въпреки забраната да общува с малолетни.

След публикация на "Труд" полицията в Сливен задържа английски пастор за блудства с деца от ромския кв. "Надежда" в Сливен , съобщиха наши източници.

Става дума за скандалния 40-годишен Даниел Ериксон-Хъл, излежал присъда за педофилия в родната си Великобритания, по следите на когото попада разследващият журналист Пол Кениън от Би Би Си 4.

Белезниците били закопчани на ръцете му на 12 септември рано сутринта.

Арестът е извършен, след като постъпили сигнали, че пасторът е посягал на малолетни деца от квартала.

Информацията бе потвърдена от говорителя на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура. Ще бъде внесено искане пред Окръжния съд в Сливен престоят на Хъл да бъде удължен на 72 часа. Осигурен е преводач.

Засега повече подробности за случая не се съобщават заради тайната на разследването.

Както вчера "Труд" съобщи, наша проверка установи, че Даниел Ериксон-Хъл се е укривал два пъти от правосъдието във Великобритания. И двата пъти е бягал в България. Срещу него са били издадени две европейски заповеди за арест. Първата е от края на 2016 г. Британските власти са съобщили, че издирват английския гражданин, тъй като не се явил на съдебния процес срещу него, по обвинения за сексуална експлоатация на деца и детска порнография и за компютърни престъпления. Бил е пуснат под гаранция по време на процеса, която той нарушил и се укрил в България. С решение на Окръжния съд в Сливен пасторът бе издирен, установен и задържан по време на проповед в сливенското село Самуилово. През ноември 2016 г. е бил екстрадиран в родината си.

След като излежал присъдата си там, той отново се появил в България и отново, но през 2018 г., била издадена европейска заповед за арест. Този път Великобритания издирвала поданика си за това, че е нарушил местните закони, като не е регистрирал в 3-дневен срок адреса на местоживеене и личните си данни. Тогава съдът не е превел в изпълнение европейската заповед, тъй като по българското законодателство престъплението, за което е бил издирван от Великобритания, не е престъпление, нито е нарушение на българските закони.

Даниел Ериксон-Хъл се установил в 30-хилядното ромско гето в Сливен, на ул. "Кара Кольо". На това място живеят най-бедните жители на квартала. Източници от там съобщиха, че пасторът си купил къща, после - още. Сестра му също е била забелязвана там. Твърди се, че даже успяла да завърже сантиментална връзка с някакъв младеж. Хъл бил приет добре сред общността. Някои от жителите го обожавали, защото бил щедър, раздавал пари, подаръци, различни вещи. Информацията за пастора в квартала също е оскъдна, тъй като хората, които го познавали отблизо, му имали доверие и го считали за приятел.

Пред 3-4 години, докато пасторът пребивавал в село Самуилово в имот под наем, негови съседи подадоха оплакване, че той подозрително общувал предимно с деца. Съмненията за посегателства спрямо деца обаче не бяха доказани заради противоречиви показания. До образуване на дело не се стигна и случаят не влезе в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право