Задържаха баща и син за лихварство

Кредитополучателите оставяли колите си за залог, намерени са 22 автомобила

46-годишен мъж и 30-годишният му син от разградското село Китанчево са арестувани за лихварство, съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна. Задържаните в сряда Станимир С. и синът му Танер били разследвани от януари, като са използвани и специални разузнавателни средства. Досъдебното се ръководи от Окръжната прокуратура в Разград.

Бащата отпускал кредити срещу материален залог - автомобил на искателя, който оставял и талоните на колата си. Така в деня на операцията полицаите иззели 22 автомобила, паркирани на поляната пред луксозната къща на бащата и сина. 11 от заложените коли са леки, а три – товарни. Станимир и синът му Танер ползвали други осем автомобила, сред които джип „Мерцедес“, „Ауди“ и др.

Сред паркираните пред къщата на лихварите коли са намерени и автомобили с кюстендилска и пловдивска регистрация, както и с временна регистрация като внесени от чужбина, уточняват от прокуратурата.

При претърсването в къщата разследващите са намерели и иззели и 500 грама златни бижута, лаптоп, левове и евро в брой на стойност около 20 000 лева, както и газов пистолет и няколко нотариални акта.

На името на бащата се водели по нотариални актове три къщи и около 8 декара земеделски земи. Съпругата на Станимир пък притежавала апартамент.

Мъжът получавал също субсидия за отглеждане на животни, с които обяснявал луксозния си начин на живот и бит. При претърсването обаче били  установени едва 50 – 60 овце в двора му. 

От прокуратурата поясняват, че при получени значителни неправомерни доходи от такава дейност, в каквото ще бъде обвинен бащата Станимир, наказанието е от 5 до 10 години лишаване от свобода, като съдът може да постанови и конфискация до една втора на имуществото на дееца, ако бъде признат за виновен. Синът пък ще бъде подведен под отговорност за помагачество.

Коментари

Задължително поле