Задържаха иранчанин с присъда за издаване на чекове без покритие

По искане на Окръжната прокуратура съдът взе временна мярка „Задържане под стража“ за срок до 40 дни за иранчанин с канадски паспорт с влязла в сила присъда в Дубай за издаване на чекове без покритие.

59-годишният Хомайоун Али Атородифард е издирван от Интерпол по искане на Обединените арабски емирства за екстрадицията му във връзка с влязла в сила присъда, издадена от първоинстанционния съд в Дубай на 2 април 2012 г. за издаване на чекове без покритие. Престъплението е извършено през 2009 г., когато е издал чекове на стойност 1.748 млн. дирхами-валутата в Обединените арабски емирства.  По българския Наказателен кодекс това престъпление също се наказва с лишаване от свобода. Въпреки че деянието е извършено през 2009 год., наказателното преследване за това престъпление не е погасено по давност.

Издирваният от Обединените арабски емирства е бил идентифициран на летище Варна на 11 август 2016 г. Първоначално е бил задържан за 24 часа на летището, а след това с постановление на Върховната касационна прокуратура задържането му е продължено за срок до 72 часа.

Коментари

Задължително поле