Задържаха четирима служители на полицията в Павликени за кражби на гориво

Четирима служители на Полицейското управление в Павликени са задържани в понеделник сутринта, научи "Труд".

Масовите арести са започнали около 8,30 часа, когато в сградата на полицията нахлули служители от "Вътрешна сигурност" на МВР и цялото ръководство на Областната дирекция на силовото ведомство във Велико Търново.

С белезници са били оковани и изведени командирът на отделението Георги Едрев, огнярът Бисер Йорданов, домакинът Ангел Стефанов и началникът на полицейския участък на Сухиндол Румен Стойчев. Веднага след това са започнали масови обиски по домовете на задържаните. Мащабната акция била организирана заради сигнали, че служителите на полицията масово крадат гориво от патрулките. На място бе и наблюдаващият прокурор по случая от Окръжната прокуратура във Велико Търново Мирослав Овчаров.

mvr1Въпросните лица били следени в продължение на година, а за нарушенията била уведомена и ВКП. Далаверите с бензин за служебните коли дори били щателно издебнати и заснети от оператори на "Господари на ефира". Кадрите ще бъдат използвани като доказателствен материал срещу провинилите се мвр-служители.

Установено било, че отклоняването на гориво ставало като на местна бензиностанция в резервоарите на патрулките било наливано минимално количество бензин, а останалите литри, сипвани в пластмасови туби от минерална вода. След това въпросното гориво било отнасяно в гараж на полицията, който служел като "гара разпределителна" за задигнатия бензин. Тепърва ще се установява дали краденото гориво е отивало в личните коли на провинилите се служители или са го продавали.

Това е третият случай тази година на арестувани полицаи от Великотърновска област, които са засечени в престъпления. Това е показателно, че МВР чисти структурите си от корумпирани кадри.

През май при специализирана полицейска операция, проведена съвместно със служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ и ОД МВР – Велико Търново, бяха задържани двама мъже, на 34 и 46 години, от Елена, единият от които служител на РУ – Елена. В хода на операцията са събрани данни за извършваната от двамата нерегламентирана дейност с акцизни стоки без бандерол.

Оказа се, че става въпрос за полицая Сюлейман Реджепов и за съдържателя на склад в Елена с прякор Лимонадата. Месеци наред блюстителят на реда снабдявал магазина на майка си с контрабандни стоки без бандерол, които вземал от складовата база на Лимонадата.

Това обаче било само върхът на пирамидата, защото реално ставало въпрос за доста пари и чадър от страна на МВР служител, а схемата действала от месеци. Отделът за вътрешни разследвания срещу служители на МВР получил сериозни данни за далаверата и ударил участниците изненадващо в четвъртък. След разкритията полицаят е уволнен дисциплинарно.

В началото на ноември пък двама полицаи и четирима наркодилъри, сред които и обущар и шофьор на камион бяха арестувани при мащабна операция на ГДБОП и „Вътрешна сигурност“ към МВР в Стражица. Специализираната операция се проведе под наблюдението на ВКП.

Задържаните криминалисти-Тодор Алексиев и Адреан Стоенчев са от Полицейското управление в Стражица. Единият е началник на криминалния отдел, а другият е шеф на Стопанска полиция в градчето.Те били следени дълго време, защото имало сигнали, че съдействат на пласьори на дрога.

Двамата арестувани полицаи осигурявали „чадър“ над бандата срещу заплащане. Предупреждавали са ги за полицейски проверки и са ги пазили от „конкуренти“.

Разследването по случая се води под наблюдението на Специализираната прокуратура в София. Задържаните лица ще отговарят за участие в организирана престъпна група. Спецсъдът пък е постановил постоянни мерки "задържане под стража" за полицаите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право