Задържаха 22-годишен, готвил атентат на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк

22-годишен е подготвял нападение на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк. Той е повлиян от идеите на т. нар. "Ислямска държава". Заподозреният е на 22 години, роден в Бангладеш и настоящ жител на квартала " Куинс". Американски съд му повдигна обвинения за незаконно придобиване на оръжие и го остави зад решетките без право на гаранция, съобщи БНТ.

22-годишният Ашикул Алам е бил следен от няколко месеца. Той е бил задържан тази седмица при опит да купи от агент под прикритие два девет-милиметрови пистолета с изтрити номера. Те трябвало да послужат за убийствата на полицаи и цивилни на "Таймс скуеър".

При срещите си с федералния агент под прикритие Алам е изразявал одобрение за атентатите от 11-ти септември в Ню Йорк и за действията на Ислямска държава. Обсъждал да използва колан с експлозиви, огледал е няколко пъти прочутия площад и изтъкнал, че успешно нападение ще ги превърне в "легенди".

Според обвинението Алам е планирал удари и срещу други забележителности в Ню Йорк, включително с гранатомет срещу Кулата на свободата, издигната на мястото на Близнаците. Обмислял е и атентат във Вашингтон срещу правителствени представители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка