Заев: Името "Република Илинденска Македония" отговаря на интересите на двете страни

Република Илинденска Македония е име с времево определение, което се позовава на конкретни дати от миналото и е реална възможност за компромис, който отговаря на интересите на двете страни. Очакваме предложението да бъде разбрано и ще осигури по-широка подкрепа в Атина. Това се казва в декларация на македонското правителство, съобщи БГНЕС.

"С това име ние извършваме пълно разграничаване с региона на Македония в Гърция. Разграничение във всеки един аспект. Илинденското въстание е съвместна борба на многоетническия ни народ за социални права и свободи. И няма никакви териториални претенции, към която и да е съседна страна, включително Гърция. Това е същата борба и през 1903 г., и през 1944 г.", се посочва в правителственото изявление.

В него се добавя, че Република Македония и гражданите й нямат никакви териториални претенции и потвърждават ненарушимостта на границите и уважение към наследството на Гърция и нейния народ.

"Правителството на Република Македония ще продължи преговорите с правителството на Република Гърция, докато не бъде постигнато окончателно решение на 25-годишния спор. Никога не сме били по-близо до решение и приятелството между двете страни и двата народа никога не е било по-голямо. Ще положим всички усилия, за да извлечем максимална полза от този положителен исторически момент за двете страни", заявява македонското правителство.

"Република Илинденска Македония" е вариантът, който са обсъдили премиерите на двете страни по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май.

Гърция обаче отхвърли това име днес. От кабинета на премиера Алексис Ципрас искат име съдържащо географско определение. В изявлението от канцеларията на гръцкия премиер се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че „решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа