Заев: Македония няма друга алтернатива освен ЕС

Членството в Европейския съюз е „безалтернативен вариант“ за Македония и други страни от Западните Балкани, заяви премиерът на Македония Зоран Заев на срещата на регионалните лидери в Охрид, цитиран от TACC.

"Република Северна Македония няма алтернатива на членството в ЕС и считам, че целият регион няма алтернатива на членството в Европейския съюз. Всичко, което трябва да направим в тази област днес, разбира се, е да използваме всички възможности, които имаме за подобряване на качеството на живот в целия регион,“ каза Заев.

Балканите се превръщат във все по-добро място за живот и по-значим регион за цяла Европа, добави Заев. "Балканите се превръщат в по-добро място за живеене и по-важен фактор на целия европейски континент. Планът за действие предвижда непрекъсната работа по граничните въпроси, придвижване с един паспорт в целия регион, създаване на скоростни ленти за камиони с крайна цел - създаване на висока мобилност на капитали и стоки", отбеляза той.

По-рано сръбският президент Александър Вучич в интервю за сръбския телевизионен канал „РТС“ похвали преговорите с премиерите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама.

Според Вучич опростеният режим на граничния пункт Прешево между Сърбия и Македония ще има положителен ефект върху привличането на преки чуждестранни инвестиции. Зоната „мини-Шенген“ между трите държави ще позволи на Македония, Сърбия и Албания да създадат съвместни туристически маршрути, които да включват Белград, Копаоник, Златибор, Охрид, Драч и други градове.

Коментари

Задължително поле