Заев: Очаквам България да бъде сред най-големите ни поддръжници за преговорите с ЕС

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че очаква България да бъде един от най-лоялните привърженици на решението за дата за преговори за присъединяване към ЕС и вярва в решаването на всички въпроси чрез двустранен диалог и изграждане на приятелство. Наскоро той обяви среща с българския си колега Бойко Борисов, както и среща със смесената българо-македонска експертна комисия, която ще проведе среща преди заседание на Съвета на ЕС.

Изпълнението на Договора за приятелство е задължение и на двете страни. Убеден съм, че ще намерим решения с приятелска България, отбеляза Заев.

“За мен като политик, осъзнавайки чувствителните теми на Балканите, напълно разбирам дебатите в България и Северна Македония по отношение на революционер Гоце Делчев, който България също го смята за свой. Вярвам, че са възможни решения по всички въпроси. Още в понеделник ще имам среща с историческата комисия, която ще има среща на 15-и този месец”, каза още македонският премиер.

Изпълнението на споразумението е задължение на двете страни и вярвам, че ще продължим да намираме решения с приятелска България, заяви македонският премиер Зоран Заев, коментирайки подкрепата на България за началото на преговорите за членство в ЕС, но при определени условия, информира БГНЕС.

„Ние сме в постоянен контакт с България, приветствам решението за подкрепа, т.е. очаквам България да бъде един от най-силните привърженици на получаването на дата за начало на преговорите. Нормално е да очакваме, че споразуменията трябва да бъдат изпълнени и аз съм щастлив, че постигнахме добросъседско споразумение, което е голяма работа и важна крачка напред и за двете страни. Изпълнението на споразумението е задължение и на двете страни и вярвам, че ще продължим да намираме решения с приятелска България“, каза Заев.

Той посочи, че постигнато разбирателство по отношение на шест исторически фигури и четири глави, които са били изпълнени за две години. Той вярва, че те ще продължат да намират решения чрез двустранен диалог с приятелска България. „Тези дни ще имам контакти с много политици и с моя приятел Бойко Борисов. Нашите министри са в постоянна комуникация. Очаквам да бъде поне един от най-силните привърженици на решението за датата на преговорите“, подчерта Заев.

Коментари

Задължително поле