СЕМ наложи глоба от 30 000 лв. на 7/8 TV

Депутатите отличиха още 7 дейци на културата Лили Иванова с пожизнена награда от 700 лв.

Министър Ангелкова отива в Созопол заради дигата на Централния плаж

Калфин: Най-лошото за един пенсионен модел е той да се променя често

Бивша адреналинка е новата „Мис България” Радинела Чушева е завършила журналистика

Близо 8000 лева бяха събрани от концерт за лечението на 20-годишния Димитър

Местят спирка „Хлебозавода“ заради строеж на трафопост

Започват археологически проучвания по трасето на магистрала „Европа“

Задържаха подпалвач, причинил щети за над 50 000 лева

Сняг на Витиня, Петрохан и Юндола

Здравето на 80% от децата по света под заплаха

Започва поетапно осветяване на пешеходните пътеки в Горна Оряховица С приоритет са тези пред училищата и на възлови кръстовища

Оксфордският речник обяви за дума на 2019 г. „climate emergency“

Крадци задигнаха 20 тона шоколад заедно с камиона

4Magic „В час по интелектуална собственост“: Авторските права са вселената на артиста! Проектът на БАМП и Министерство на културата срещна поп групата с възпитаници на училищата по изкуствата в Пловдив

Заев: С опозицията ще изготвим промените в Конституцията за по-малко от 15 дни

Снимка: MKD.mk

Промените в конституцията ще станат готови за по-малко от 15 дни. Това е заявил премиерът на Македония Зоран Заев. По време на обществен дебат той е обещал кабинетът му да отиде в Парламента с предложение за нужните конституционни промени в съответствие с Договора от Преспа, а после управляващи и опозиция заедно да ги обсъдят в окончателен вид, съобщава МИА.

„Вярвам, че можем да направим това за 15 дни и колкото е възможно да съкратим процедурата. Вярвам, че е възможно да хармонизираме усилията си. Колкото повече напредваме, толкова по-ясно ще ни става, че няма нищо „скрито-покрито“ в тези поправки. Те ще ни обединят и ще гарантират бъдещето на страната ни.“

Попитан дали исканията на опозиционните депутати, гласували за промените, са приемливи, Заев е отговорил, че много внимателно се е запознал с четирите им предложения.

„Едното е да се потвърди македонската идентичност, второто е свързано с практическото приложение, което вече е включено в споразумението. Аз съм убеден, че те искат ясно формулиране на връзката между членството ни и вътрешната употреба, т.е. допълнителна уговорка, че пълната употреба на името вътре в Македония ще започне, когато страната стане пълноправен член на ЕС“, обясни Заев.

Според него третото искане е свързано с предпазни мерки в случай, че Гърция не успее да ратифицира Договора от Преспа или ако създаде препятствия за евроинтеграцията на Македония.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.