Заев: С опозицията ще изготвим промените в Конституцията за по-малко от 15 дни

Снимка: MKD.mk

Промените в конституцията ще станат готови за по-малко от 15 дни. Това е заявил премиерът на Македония Зоран Заев. По време на обществен дебат той е обещал кабинетът му да отиде в Парламента с предложение за нужните конституционни промени в съответствие с Договора от Преспа, а после управляващи и опозиция заедно да ги обсъдят в окончателен вид, съобщава МИА.

„Вярвам, че можем да направим това за 15 дни и колкото е възможно да съкратим процедурата. Вярвам, че е възможно да хармонизираме усилията си. Колкото повече напредваме, толкова по-ясно ще ни става, че няма нищо „скрито-покрито“ в тези поправки. Те ще ни обединят и ще гарантират бъдещето на страната ни.“

Попитан дали исканията на опозиционните депутати, гласували за промените, са приемливи, Заев е отговорил, че много внимателно се е запознал с четирите им предложения.

„Едното е да се потвърди македонската идентичност, второто е свързано с практическото приложение, което вече е включено в споразумението. Аз съм убеден, че те искат ясно формулиране на връзката между членството ни и вътрешната употреба, т.е. допълнителна уговорка, че пълната употреба на името вътре в Македония ще започне, когато страната стане пълноправен член на ЕС“, обясни Заев.

Според него третото искане е свързано с предпазни мерки в случай, че Гърция не успее да ратифицира Договора от Преспа или ако създаде препятствия за евроинтеграцията на Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа