Заев: Убеден съм, че на 17 и 18 октомври ще получим дата за ЕС

"Заслужаваме да получим решение за започване на преговори с Европейския съюз. ЕС обеща. Очакваме да държи на думата си и да я изпълни. Убеден съм, че Европейският съвет на 17 и 18 октомври ще вземе дългоочакваното решение да започнем преговори“, каза днес македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

„Не очакваме от 18 октомври да бъдем пълноправен член на ЕС. Ние сме наясно, че това е път, процес, през който трябва да преминем. Очакваме с нетърпение да направим следващата стъпка, която е началото на преговорите, отварянето на глави и присъединителните фондове, за да продължи трансформацията на нашето общество в европейско общество. Това са нашите намерения“, каза още Заев.

Той припомни, че срещата на върха на ЕС през юни призова за забавяне на решението за започване на преговори, защото парламентарните избори бяха много близки и националните парламенти нямаха време да дискутират доклада на ЕС за Република Северна Македония.

"Разбрахме, че е така, но проведохме дипломатическа дейност, в която поискахме от канцлера Меркел, от Бундестага и от лидерите на други държави, ако ще е октомври, да бъде октомври. И тогава получихме обещания от всички. Бундестагът изпрати съобщение и свърши своята работа. Вярвам и в президента Макрон. Дебатът за реформата в ЕС е легитимен, той трябва да се промени и да оцелее като световен лидер в ценностите, демокрацията, конкурентоспособността, но това може да се случи паралелно с процеса на разширяване. Очаквам на октомврийската среща на върха да обсъдим Брекзит и реформите на ЕС, но също и разширяването на Западните Балкани и страната ни“, каза Заев.

Зоран Заев отново призова европейските лидери да държат на думата си и да изпълнят даденото обещание за получаване на дата. Освен това македонският премиер допълни, че „всички страни, които през последните 20 години получиха решение за започване на преговори, направиха по-малко от нас. Ние направихме повече от всички тях.“

Македонският премиер не очаква България да създаде проблеми на Скопие на срещата на върха на ЕС и е убеден, че България ще е една от страните, които ще гласуват за начало на преговорите.

Попитан дали в Република Северна Македония ще има предсрочни избори, ако страната не бъде поканена за начало на преговори с ЕС, Заев отговори, че не мисли за предсрочни избори.

Коментари

Задължително поле