Заковали кмет след пет месеца подслушване (обзор)

Кметът Ралев твърди, че не знае защо е арестуван Снимка: “Марица”

Полицаи от София извършили ареста в Пловдив, за да не изтече информация

Ралев действал по-умно и прикрито от Иванчева

Арестуваният в четвъртък вечерта кмет на район “Северен” в Пловдив Ральо Ралев е бил следен и подслушван от пет месеца за корупционни действия, съобщи заместник главният прокурор Иван Ге­шев.

Полицаи щракнали белезниците му във фитнес зала, където вдигал щанги, а след това е бил отведен в кметството. “Случаят с него е подобен на случая с кметицата на “Младост”. Само че за разлика от Десислава Иванчева, Ралев се е прикривал по-добре и схемата му е била доста по-качествена. Има много сходни неща. Един прокурор преди време каза за случая “Младост”, че никой не взима пари по този балъшки начин. В Пловдив доста по-умно е действано. Няма планиран дата и час. Всичко се променя на момента”, каза Гешев. Разследването е започнало след доклад при главния прокурор, който е бил препратен към специализираната прокуратура.

Задържането на кмета е извършено от столични полицаи, за да няма изтичане на информация. Заедно с него са арестувани и трима души от районната администрация, както и строителен инженер от пловдивската фирма, която се занимава със строителен надзор и технически контрол в проектирането и строителството.

Той най-вероятно е бил връзката на общинските власти с инвеститорите. Гешев отказа всякакви подробности покрай разследването с мотива, че това може да попречи на колегите му. В Пловдив обаче се появиха версии за ареста. Според една от тях Ралев е рекетирал инвеститори, като е искал пари и апартаменти срещу разрешение за строеж. Според друга главата му изял скандалът със застрояването на част от парка до хотел “Санкт Петербург”. Името на Ралев беше свързано със скандал през март т.г., когато жители на район Северен се вдигнаха на бунт срещу застрояването на парк от 16 дка до детска градина “Славей”. Наложи се даже Бойко Борисов да се намеси.

Коментари

Задължително поле