Законът не се дискутира, а се изпълнява!

Глобите стигат до 50 000 лв.

Kогато законите не се прилагат, това означава, че няма респект към държавата и така може да се стигне до нови и по-големи престъпления.

Миналата година лично аз внесох поправки в Наказателния кодекс (чрез Закона за културното наследство). Тези промени гласят следното: който фалшифицира, продава или дава невярно заключение за произведения на изкуството се наказва с глоба и с лишаване от свобода до една година. Имайте предвид, че глобите могат да стигнат до 50 хиляди лева! А предметите на престъплението се отнемат в полза на държавата.

Ето защо съм категоричен - законите трябва да се съблюдават, институциите трябва да ги прилагат. Неглижирането, премълчаването, минаването край закона прави възможни нови престъпления. А фалшифицирането на произведения на изкуството, тяхното разпространение и продажба е престъпление. В света ако някой фалшифицира една рисунка примерно на Пикасо, ще се озове в затвора. А у нас се оказва, че някои с охота фалшифицират, показват фалшификатите като истински и дори ги описват в каталог - пак както истински! Ами това е посегателство върху паметта на нацията!

Изкуството не е украса на музеите. В галериите се съхранява историята и развитието на цяла една нация, на цели епохи.

До какво доведе фалшивата изложба на галерия „Структура“ - до срив на пазара на изкуството. Това удря по страха на колекционера, удря по оцеляването на българския художник, по достойнството на държавата ни, защото тази срамна история с фалшификатите стигна до Европа. И хората, замесени в тази история, днес имат нахалството да кажат, че било хубаво, че са изложили фалшификати, защото така имало повод за дебат. Не, това не е никакъв повод за дебат. Това е повод такива хора да понесат отговорност. Очаквахме ясна и незабавна реакция на министерството на културата, но вместо това днес сме свидетели на една твърде закъсняла дискусия.

Дискусия се прави, когато се правят законопроекти. Но когато един закон е приет, той просто се изпълнява. Няма какво да се дискутира. Законът не се дискутира, а се изпълнява!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения