Закон спира терора на палатките край морето

Дюните на Крапец отново са превзети от каравани. Част от тях стоят на плажа цяло лято, а собствениците им ги дават под наем, без да плащат и лев на община Шабла.

За нарушителите глобите са между 500 и 5000 лева

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху ЗУЧК

Народното събрание въведе ред при летуването с палатка или каравана

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). 143-ма депутати се обявиха против аргументите на държавния глава и така окончателно вкараха ред при така нареченото диво къмпингуване.

С корекциите в ЗУЧК се слага край на досегашната практика всеки, който реши, да опъва палатка или да паркира каравана където си поиска на брега на морето.

Новите текстове гласят, че дивото къмпингуване ще е позволено само в специални зони, които се определят от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието.

Законът предвижда санкции между 500 и 5000 лв за къмпингуващите, поставили палатка, кемпер или каравана върху дюни и извън определените за това места. Финансовите санкции ще влязат в сила от 2021 година.

В същото време против промените в ЗУЧК се обявиха няколко “екологични” организации, чиито членове практикуват диво къмпингуване. Именно те поискаха от президента Румен Радев да наложи вето и той го направи.

А “зелените” опъват палатки и паркират каравани върху дюните на плажовете по цялото крайбрежие и така ги рушат. Тъй като биваците им са извън законните къмпинги, те не плащат нищо и летуват без пари и живеят на метри от вълните през целия сезон.

Проблемът е и екологичен - огромните каравани на “природозащитниците” съсипват защитените зони и местообитанията в тях. Проблемът е на дневен ред от няколко години, но едва сегашното управление, в лицето на Министерството на туризма и Народното събрание, се зае с неговото разрешаване.

Докато рушат дюните “еколозите” оставят след себе си и тонове боклук, който се събира и извозва от крайморските общини. По този начин са ощетени местните хора, от чийто данъци се плаща извънредното сметоизвозване. “Труд” още миналото лято писа, че само в община Шабла местната управа е дала допълнително над 100 000 лева за почистване след диво къмпингуващите.

Докато всичко това се случва, обикновените българи си плащат за хотел или за палатка или каравана в законните къмпинги. Не е ясно с какво са привилегировани “дивакуващите”, които вече организираха няколко протеста в София с настояването корекциите в ЗУЧК да не засягат тяхното “предимство” пред останалите хора у нас.

 

Позиция

България не е дестинация за безплатен туризъм

“Сладкодумци, живеещи около жълтите павета в София, по думите им гласоподаватели на “Демократична България”, научени през годините, че на почивка се ходи безплатно, скочиха в защита на ветото на Президента на текстове от Закона за устройство на черноморското крайбрежие.”. Това посочиха в отворено писмо преди гласуването на ветото на президента от Национална асоциация “Българско Черноморие” (НАБЧ).

Според тях фрапиращото неразбиране на закона и агресивното му преиначаване от омбудсмана Мая Манолова, която подкрепи ветото, е причина на България да се гледа, като на безплатна дестинация за морски туризъм. “За тази година само от Румъния, Германия, Украйна, Чехия, Албания, Полша и Молдова, а за догодина сигурно и за цяла Европа и Азия. В момента се окупират плажове, горички и частни имоти по Черноморието ни с луксозни кемпери, каравани и палатки, които дори се дават под наем на чужденци, нямащи възможност да инвестират в катун - бизнеса тази година”, написаха от НАБЧ.

Оттам подозират Манолова и в съдружие с “богатите авантаджии”, с което се опитва да гради политическа кариера в перспектива.

 

Кметовете на Созопол и Обзор пред “Труд”:

Беше наложително да се вземат мерки

Мария Кехайова,

ТРУД, Бургас

“Не съм запозната със законовите промени в детайли, но беше наложително да се вземат мерки. Против това съм да се замърсява природата и съм “за” да се спазва закона в определените зони”. Това коментира временно изпълняващата длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова. Тя е на мястото на отстранения Панайот Рейзи, срещу когото тече разследване за злоупотреба с общински средства.

Кметът на Обзор Христо Янев също каза, че приветства обособяването на зони за къмпингуване. “Иначе си е чиста дивотия”, каза той и обясни: “Дивото къмпингуване в нашия район винаги е пречело. Много незаконни палатки се опъват в Иракли, както и в местността около къмпинг “Чайка”, където създават проблеми с многото боклук. Като свърши сезонът - наесен не смогваме да го изчистим. Няколко години стават и пожари. Няма санитарно-битови условия, кражби стават по палатки, защото се събира и крими контингент. Така че трябва да има определени, обособени места за къмпингуване, за да има нормални хигиенни условия”.

Диво къмпингуващите унищожават плажната ивица и дюните, като паркират там автомобили, каравани и опъват палатки.

 

Мариян Жечев, кмет на Шабла, пред “Труд”:

На Крапец отдават каравани под наем, без да плащат и лев

“Приветствам промените в ЗУЧК. Важното е, че, макар и със закъснение, бяхме чути и ще има ясен регламенти за къмпингуването”, коментира пред “Труд” решението на парламента кметът на Шабла Мариян Жечев. От години малката морска община, на чиято територия има обширни пясъчни ивици, е създала 4 бивака, в които срещу такса от 2 лв. могат да се разполагат къмпингарите. Интерес има само към единия - в Езерец. На останалите места къмпингуващите предпочитат на аванта да опъват палатки и кемпери на пясъка.

Общината трупа годишно по над 100 000 лв. загуби само от извозването на боклука след тези гости. Най-тежко е положението в Крапец. Раят на сърфистите и това лято е превзет от каравани.

“Там е чудо. Имаме сигнали, че джипове паркират върху дюните, в гората се пали огън. По-навътре има бивак, но никой не го ползва”, обясни Жечев. Той припомни, че преди дни в района е имало и куриозен случай - апаши са задигнали паркирана на плажа каравана. В нея не е имало никого, тъй като стопани на бунгала на колела от България и Румъния масово въртят бизнес, като ги отдават под наем. Някои стоят с месеци, без да плащат и лев за престой и курортна такса. Не е ясно и къде отиват отпадните води от тази голяма колония, добави Жечев. Той изрази надежда, че при подготовката на наредбата за обособяване на специални зони за диво къмпингуване ще бъде потърсено мнението на местните власти. Надявам се в наредбата да бъдат разписани ясни правила - колко палатки и каравани могат да се разположат в дадената зона, колко да е максималния престой, да има условия за сметосъбиране, изреди Жечев.

 

Атанас Трендафилов, Кмет на Бяла, пред “Труд”:

Ще се сложи край на ужаса в Кара дере

Кръстина Маринова

ТРУД, Варна

Народното събрание взе правилното решение, най-после ще се сложи край на ужаса, мизерията и истерията с дивото къмпингуване, каза кметът на Бяла Анастас Трендафилов. Плажът в местността “Кара дере”, която се намира в землището на село Самотино в общината, се щурмува всяко лято от гратисчиите на море.

Хиляди туристи се настаняват върху имотите частна собственост, които се намират в района, и изкарват почивка цяло лято и до късна есен. Биваци се правят и на самия плаж, който е изключителна държавна собственост, за почистване не може и да се говори, защото мястото е отдалечено от Бяла и се стига само по черни пътища, припомни кметът. Районът силно се замърсява, няма вода и тоалетни.

“Наистина е ужас, водят бебета и малки деца, точат по две туби вода на седмица от градските чешми, можете да си представите каква е хигиената”, каза кметът. Всяко лято той алармира, че може епидемия да тръгне, или ако пламне огън в близката борова гора, където са палатките, всички ще изгорят като мишки, а линейка и пожарна не могат да стигнат. Чували задръстват през лятото градските контейнери, а грамади от боклуци остават в Кара дере след сезона.

Малката морска община харчи по 400 000 лева годишно от бюджета си за сметосъбиране и сметоизвозване.

Коментари

Задължително поле