Заловиха двама мъже с карабини край Вършец

Снимка: Архив

Полицията проверява версии за бракониерство и незаконен отстрел на коне

Край балканско село в района на Вършец са засечени двама мъже с джип и две ловни карабини. Случаят се изяснява, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Във вторник вечерта - към 20 часа, в Районното управление на полицията във Вършец бил получен сигнал за съмнителни лица, придвижващи се с кола в нива край село Долна Бела Речка.

Пристигналите половин час по-късно на мястото служители на реда открили джип „Нисан Терано” с шофьор Калин А./36 г./ и пътник Георги Ц./52 г./, и двамата от село Спанчевци. При проверката на автомобила в багажника са намерени 2 калъфа с 2 ловни карабини – „ЧЗ – 550”, кал. 30-06 и карабина „Бърно 2”, кал. 22 lr, собственост на Калин А., който има разрешително за носене и съхранение на ловно оръжие.

Мъжете са отведени в полицията във Вършец, където са им снети писмени обяснения и са им съставени протоколи за предупреждение по Закона за МВР. На двамата са връчени призовки за явяване при инспектор КОС в полицията за съставяне на акт по Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества.

Според криминалисти най-вероятно Калин А. и Георги Ц. са били тръгнали на среднощен бракониерски лов. Ловният сезон още не е открит дори и след промените в Закона за лова, които предвиждат заради настъпващата към България африканска чума по свинете, отстрела на глигани да започне още този месец. Не е изключено стрелците да са свързани и с нелегалното избиване на свободно пуснати коне в района на Вършец от последните седмици. В нивата, където са засечени нарушителите, вече са убити няколко коня, твърдят осведомени.

Ловната карабина „Бърно 2” е предадена от Калин А. на полицията, експерти ще проверяват дали със същото оръжие на бяха ликвидирани част от впрегатните животни. Работата по изясняване случая продължава РУ Вършец.

Коментари

Задължително поле