Заловиха иманяр, струпал таен „музей” в дома си

Снимка: Архив

Полицаи заловиха мъж от северозападния град Вълчедръм, който нелегално разкопавал древни селища в района. В дома на иманяра са открити над 350 находки и боеприпаси, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Пазителите на реда засекли 62-годишния Илия И. във вторник, докато разравял нива край село Черни връх – на 24 км от Лом. В автомобила му „Фолксваген Поло” униформените намерили 7 стари монети и малко по-късно заедно със служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност” от Монтана извършили обиск и в къщата и имота на Илия И. във Вълчедръм. В една от стаите полицаите открили и иззели 99 монети, 31 пръстена, 8 гривни, 13 накита, 5 керамични предмети, 196 различни по вид предмети и 60 патрона от различен калибър.

По случая е образувано досъдебно производство в Районното управление на МВР в Лом. Експерти ще установят стойността на незаконно придобитите и притежавани от иманяра находки. В Дунавската равнина в Северозапада и най-вече по течението на голямата река има много останки от древни крепости и селища, които от години се разкопават от търсачи на съкровища. В много от случаите нелегалните разкопки унищожават много повече и по-ценна информация от откритите от иманярите метални късове, коментират археолози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право