Заловиха у нас дизайнерски наркотици, неизвестни по света 

Новото оборудване ще помогне на експертите от Агенция “Митници” сами да откриват по-бързо новите формули на “дизайнерските дроги”.

Това са синтетични канабиноиди с упойващо действие като на марихуаната

Пратките идват от Холандия и Китай 

Агенция “Митници” получава 1,8 млн. евро за лабораторно оборудване 

Шест нови вещества от рода на така наречената “дизайнерска дрога” са заловени у нас през последните две години. За две от тях, след като пробите са били изпратени в Европейския изследователски център, за да се установи структурата им, се е оказало, че са съвсем нови молекули, непознати до този момент в света. Това съобщи вчера Александра Наумова, шеф на Централната митническа лаборатория към Агенция “Митници”.

“След нашия сигнал на тези два вида вещества бяха дадени и кратки наименования, за да бъдат разпознаваеми и в други части на света”, каза Наумова. Тя уточни, че новите наркотични вещества са от вида на синтетичните канабиноиди и имат действие, подобно на предизвикваното от марихуана.

“Проблемът е, че не е изследвано как тези вещества влияят върху човешкия организъм и потребителят ще бъде като тестов експеримент всъщност. Това е заплаха за човек”, смята Наумова.

Вчера Агенция “Митници” получи одобрение от Европейската комисия за купуване на ново лабораторно оборудване с пари от Фонда за интегрирано управление на границите. Програмата е до 2027 г. и по първия етап от нея до края на 2022 г. ще бъдат получени 1 781 072 евро, което е 80% от финансирането. Останалата сума от 890 536 евро е от бюджета.

“Ние и до момента успяваме да съберем необходимата информация като изпращаме съмнителните проби в Изследователския център на ЕС, откъдето получаваме информация. Но те са доста натоварени. Новото оборудване ще ни помогне да вършим това сами и по-бързо”, посочи Наумова.

Както писа “Труд NEWS”, наркомафията често пуска в оборот “дизайнерски дроги” с променени химически формули, които липсват от националните списъци за упойващи вещества. До България обикновено пратките синтетична дрога или вещества (прекурсори) за синтеза им идват от Холандия и Китай. Целта на агенция “Митници” е да открива новопоявили се дроги, за да бъдат включени незабавно в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право