Заловиха циганина, нападнал жена в метрото (обзор)

Светослав Стойков (27 г.), който беше издирван от 27 октомври за извършено от него престъпление в Берлин и задържан в събота, най-вероятно ще отговаря не само за нанасяне на телесна повреда. Българският гражданин от ромски произход е разследван и за опит за непредумишлено убийство.

“Естествено, че следствието се води и за престъпление, което би довело до причиняване на смърт”, заяви говорителят на столичната прокуратура Мартин Щелтнер. Той обаче уточни, че повдигане на обвинение за такова тежко престъпление може да стане след окончателното приключване на следствието.

Светослав Стойков, който беше издирван и у нас с международна заповед за арест, беше задържан на 17 т. м. в 16,30 ч местно време на Централната автогара в Берлин. Той се е връщал в германската столица от Южна Франция с автобус на превозвача «Юролайн», съобщиха от столичната прокуратура. Стойков е бил разпознат от пътник в автобуса, който е сигнализирал немската пролиция.

Над 30 униформени са чакали рейса на Централна автогара в берлинския квартал “Шарлотенбург”. Стойков е бил задържан вътре в автобуса, без да окаже съпротива. Днес му беше наложена мярка за неотклонение постоянен арест.

Престъпникът беше издирван от 27 октомври. На тази дата той и още трима млади мъже слизат в метрото на станция “Херманщрасе” в берлинския квартал “Нойкьолн”, където живеят много българи и румънци. Стойков пуши цигара, а в лявата си ръка държи бутилка бира. В 0,20 ч без  всякаква причина той рита в гръб 26-годишна германка. Тя губи равновесие, пада по стълбата към перона, чупи ръка, има и наранявания по лицето.

Четиримата мъже спокойно напускат метрото. Един от тях се навежда и взима бирената бутилка, оставена от Стойков на стъпало. Помощ на пострадалата оказват пътници от метрото, които сигнализират полицията и “Бърза помощ”.

Бруталното нападение е заснето от камера в метрото.

С действията си Стойков би следвало да е съзнавал, че за жертвата изходът би могъл да бъде фатален. Такова е заключението и на медицинската експертиза. 26-годишната жена е можела да загине от удара по стъпалата. Наред с това само метър я е делял от релсите, където тя би могла да бъде прегазена от влак. При такава фактическа обстановка следствието се води не само за нанасяне на телесна повреда, а и за опит за убийство.

До задържането се смяташе, че Стойков се е укрил в България. Издадена беше международна заповед за арест. Българските власти сътрудничеха на германските си колеги, но престъпникът не беше открит у нас, нито в берлинското му жилище.

Видеото от местопрестъплението беше публикувано едва 6 седмици по-късно – на 8 т. м. След остро поставен въпрос от граждани и медии за голямото закъснение, от прокуратурата в Берлин се позоваха на законова уредба. Видео и снимков материал може да се публикува с цел разпознаване на престъпник, едва когато са изчерпани всички други процесуално-следствени действия за издирване и задържане на криминално проявено лице.  Решението се взима от съд. Това е последната възможност то да бъде разпознато.

Само 4 дни след публикуването на видеото се стигна до първи арест. В понеделник, 12 т. м., беше задържан мъжът, вдигнал бирената бутилка.

Името му все още не се съобщава, но се твърди, че е брат на Светослав Стойков. Според прокуратурата той не е дал показания, които да доведат до задържането на престъпника. След многочасов разпит мъжът беше освободен във вторник, тъй като не е извършител на престъплението и може да бъде обвинен единствено за неоказване на помощ на пострадалата германка. Това обаче не е повод за налагане на мярка за неотклонение постоянен арест.

Според немските медии трима от групата са братя, а четвъртият е техен родственик.

Самият Светослав е бил разпознат от видеото от бивш охранител на общежитие за бежанци в берлинския квартал “Темпелхоф”. Бодигардът незабавно е подал сигнал и съобщил името на престъпника. Той често е посещавал общежитието заедно с двмата си братя, за да изведат свои познати сред бежанците. Вечер са ги връщали, като всички са били пияни и продължавали да се наливат с алкохол. Така се е стигало дво остри разправии с охранителите.

Светослав Стойков е роден в Добрич, но постоянният му адрес у нас е във варненския ромски квартал “Максуда”, където има къща. В момента там живеят Елмаз и Ибрахим, родителите на Цветанка – жената, с която Стойков живее на семейни начала. Те се грижат за трите им деца на възраст от 6 до 10 години. Това стана ясно от репортаж на Нова тв, излъчен миналата седмица. С разрешение на ръководството на телевизията кадри от репортажа бяха показани от германската новинарска телевизия N24.

В съботния си брой най-тиражният немски в. “Билд” публикува репортаж и потресаващи снимки от ромското гето “Максуда”, затънало в боклуци. Журналистите обаче не са успели да разговарят с родителите на Цветанка, залостили се в къщата.

Коментари

Задължително поле