Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Връщат размера на налога за хазарта (обзор) Обрат в облагането на игрите на късмета с нов законопроект

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Говорителка на Тръмп: Следващата седмица трябва да приключи процесът по импийчмънт

Вежди Рашидов е на посещение в Саудитска Арабия Обсъжда програма за културно сътрудничество

ГЕРБ за вота на недоверие: Служебно правителство е пир по време на чума (обзор) Водната криза е от политическо безхаберие, заяви Корнелия Нинова

Евакуираха мол в София заради бомбена заплаха

Министър Ангелкова: Очаква се по-добър летен сезон тази година

Залогът за венецуелския нефт Смяна на режима засяга много играчи

Снимка: Архив

Венецуела доставя около 9 % от внасяния в САЩ петрол

Мястото на Венецуела на нефтената карта трудно може да бъде подценено. В тази страна са открити най-големите запаси от нефт, почти 300 млрд. барела, тоест 18 процента от световните запаси, докато в Саудитска Арабия те са само 16 процента. Освен това венецуелския „тежък“ нефт е страшно търсен в САЩ, където основната част от добивите са на „лек“ и с ниско съдържание на сяра фракции, а голямата част от нефтопреработвателните предприятия са проектирани за работа с висока плътност на суровината.

Въпреки изострянето на политическите отношения с американците, Венецуела и досега доставя около 9 на сто от внасяния в САЩ петрол. Прогнозите бяха, че инвестициите в нефтения отрасъл на страната ще бъдат изгодни. Има предлагане, има голямо търсене, а и след като популисткото правителство на Венецуела прекрати отношенията си със западните компании, се освободи доста място в нефтения сектор.

Създалия се вакуум се опитаха да запълнят готовите да рискуват китайци, със своите колосални валутни резерви и руските играчи. Но отношенията на венецуелците с руските им партньори не вървяха гладко. Във Венецуела остана да работи само държавната „Роснефт“. Тя стана и главния канал за трансфер на парите, които идваха в Каракас от Москва.

Трудно е сега да се предположи как ще се държат новите власти, ако режимът на Мадуро падне. Също така не може да се каже ще останат ли в сила споразуменията с „Роснефт“ и доколко ще бъдат изпълнявани. Ако допуснем развитието на екстремен сценарий, то бъдещите власти могат да скъсат отношенията си с Русия и да анулират всички руски договори. Задно с това ще бъде забравено и военното сътрудничество с Венецуела и доставките на оръжия.

Очертава се по-скоро сценарий, при който във Венецуела ще се върнат американците заедно с нефтените и газовите си корпорации, които за година-две може да извадят от кризата венецуелския нефтен отрасъл. В резултат на това светът може да получи нещо като разширен вариант на нефтения отрасъл на САЩ. Един тандем, който ще заеме контролни позиции, както на пазара на „лек“, така и на пазара на „тежък“ нефт.

Превод със съкращения: „Гласове“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. „Патриотът“ Чавес изгони и ограби американските инвестиции в петролната му индустрия, което обяви за патриотичен комунистически акт срещу американския капитализъм. До тогава американците осигуряваха на Венецуела капитали, технологии, техника за добив и нефтопреработка, както и образовани кадри за тая промишленост и Венецуелците без да правят нищо получаваха дъжд от долари. След като Индианеца Чавес ги ограби, а либералните американски президенти го оставиха ненаказан, той се разпищоли и срина нефтената си промишленост с една поредица от речи и уникално идиотски икономически и технически решения. Парите отиваха за да бъдат хранени индианците и цветнокожите, които си останаха неграмотни и нетрудоспособни, но пък не стигаха за инженерите и поддръжката на Преработвателните фабрики и Сондите останали „подарък“ от „мръсните американци“. Така петролната промишленост се срина на всички нива и от там падна драстично прихода от износ. Тролската система на Кремъл обяснява ката ден как САЩ удушила с незаконни мерки Чавеската икономика, ама не казват, че това е пълна тъпня щото 1/3 от Венецуелския петрол продължава да бъде купуван от САЩ, макар че от две години те са най-големият производител на нефт в света и чисто аритметически няма нужда от внос дори на един барел. Егати санкциите! Но пък освен, че населението е докарано до пълна икономическа безизходица и глад, корупцията и престъпността нараснаха с невиждани темпове и надминаха в пъти онези от преди идването на Индианеца, но и патриотичните планове Петролният бизнес да бъде в ръцете на венецуелските работници отидоха на майната си, защото сега 49.99 % от Одържавената петролна компания /бивша американска/ са собственост на чуждата РОСНЕФТ! Т.е. половината е отново чужда, а не се знае до кога. утре може да стане изцяло Руска. Т.е. Патриотизма на Индианеца и Мадурито се оказа чисто Предателство по комунистически, нищо което и ние помним от нашето минало.

  2. Набарат ли нещо руснаците, следва само робство.Единствената дърджава избивала масово населението си.

  3. Нефта има цвят,доларите имат цвят,кръвта има цвят,идеите имат цвят и т.н.. Гладът и страхът са безцветни и са най-силни.

  4. Ако и Саудитска Арабия гонеха краварите, сега също щяха да бъдат под обстрел и ембарго. Но който лиже краварски задници и си плаща за рекета като купува от САЩ оръжие за 300 милиарда долара, той е преуспял в този петролен бизнес! Всяко зло в света започва от Израел или САЩ ! Не обичам руснаците но те по Ирак или Либия не са хвърлили нито една бомба!!!!

  5. Американските интереси са на всяаде където нещо може да се вземе , предимно богати на природни богатства страни , та дори и България в по малка степен заради стратегическото си положение !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.