Зам.-главен прокурор спря наказателно производство срещу главния архитект на София

Заместник главният прокурор при ВКП Пенка Богданова е отменила постановлението на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура София, с което е образувано досъдебно производство срещу главния архитект на Столична община за престъпление по чл. 296 НК. Това съобщиха от прокуратурата.

След анализ на събраните материали е установено, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, която не позволява да бъде направен обоснован извод относно това, налице ли е вече наложено административно наказание за същото деяние. За това, зам. главният прокурор е указал на СРП да извърши допълнителна проверка по случая.

Горепосоченото постановление на прокурор Ненков, както и още един негов акт са отменени и поради допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, изразяващи се в следното:

- въпреки че от 09.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.18 г., той е разпоредил на СРП да образува дело.

- въпреки че от 05.11.2017 г. действа новата разпоредба на чл. 214, ал. 3 НПК, според която в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето (а само престъплението), с постановлението от 09.05.2018 г., прокурорът от АП София е образувал делото срещу конкретно лице.

Предвид обстоятелството, че тези пропуски поставят въпроса дали е налице задълбочено познаване на актуалното законодателство, заместникът на главния прокурор е изпратил копие от постановлението си на административния ръководител на АП София за преценка за изготвяне на предложение за извънредно атестиране на прокурор Ст. Ненков, посочват от държавното обвинение. Съобразно ЗСВ, то се извършва при наличие на данни за трайно влошаване на качеството на работа на магистрата.

Пълният текст на постановлението на заместника на главния прокурор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право