Заможните българи движат пазара на кредити

Снимка: Архив

Фирмите взимат по-малко заеми през последното тримесечие на 2017 г.

Заможните българи движат кредитния пазар в България. През последното тримесечие на 2017 г. ръст има само при отпуснатите заеми за граждани в размер между 25 хил. и 250 хил. лв., както и при заемите над 500 хил. лв. При по-малките заеми за домакинствата, както и при кредитите за бизнеса се отчита спад.

Явно хората, които взимат по-големи кредити, за да си купят кола или жилище, или да обзаведат наново апартамента си, са основен двигател за бизнеса на банките, а от там и на общото потребление и икономиката на страната. Това са хората с високи доходи, които им позволяват да изплащат големи кредити.

Най-голям ръст от 10% за тримесечието има при кредитите за граждани за суми над 1 млн. лв., сочат данните на БНБ. За три месеца тези кредити са нараснали с 28 броя и достигат 308 броя. На второ място по ръст са заемите със суми между 500 хил. и 1 млн. лв., които за три месеца се увеличават с 30 броя и достигат 792 броя.

За година тези кредити нарастват с над 35%, а броят на милионерските заеми се увеличава с над 70%. Като абсолютна сума на отпуснатите пари обаче най-голям ръст има при заемите на стойност между 100 хил. и 250 хил. лв. За година обемът на тези заеми нараства с 11% и достига 3,15 млрд. лв. Затова привличането на заможни клиенти, които могат да изплащат големи кредити, е важно за банките.

При по-малките заеми за граждани за суми под 25 хил. лв. се отчита спад за тримесечието. Това са кредити за неотложни разходи като например за ремонт на дома, образование или здраве. В резултат общият брой на заемите за домакинствата намалява с 1,3% до 2,597 млн. броя. Но общият обем на кредитите за граждани леко нараства до 19,6 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика