Известният сръбски певец Шабан Шаулич е загинал в катастрофа

Модерен автополигон изграждат в Горна Оряховица Инициативата е получила одобрението на местната власт

Мащабна операция за обезвреждане на бомба от Втората световна война в Париж

Автобус и тролей се удариха на Орлов мост в София

Знакова сграда ще приюти социални институции

Рязко увеличаване на децата, извършили противообществени прояви в Търговище Кражби и повреждане на обществено имущество са основните прояви

Удостоиха с грамота единственото приемно семейство в Ресен Повод бе Международният ден на спонтанните актове на доброта

Георги Дерменджиев: Напълно наясно съм защо „Левски“ няма трофей 10 години

Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил не е етническо напрежение Към момента са задържани 8 души

Джип на военна полиция катастрофира край Шумен

Джамбазки към Борисов: Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

Разтуриха ромски бивак в Бургас

Кюстендил е блокиран от униформени

Зоран Заев заяви, че споделя наградата от Мюнхен с Бойко Борисов

Нинова призова депутатите на БСП да напуснат парламента

Зам.-генералният директор на “Росатом” Кирил Комаров: Държавата да участва в проекта АЕЦ „Белене“ Компанията може да е инвеститор, но решението ще бъде взето, след като има официална процедура

Удължиха живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй”

Големите енергийни проекти не могат да бъдат реализирани без участието на държавата под една или друга форма. Каква точно и доколко – правителствата решават. Това заяви първият зам.-генерален директор на “Росатом” Кирил Комаров, който беше на посещение в страната ни във връзка с удължаването на живот на шести блок на АЕЦ “Козлодуй”.

По думите му компанията е запозната с изискванията на българското правителство за реализацията на АЕЦ “Белене” – изцяло на пазарен принцип и без държавни гаранции. Но когато България изготви процедурата за избор на стратегически инвеститор, “Росатом” ще се запознае с подробностите и ще прецени дали да участва като допълни: “Бихме се радвали да участваме в реализацията на този проект под удобната за България форма”.

Според енергийния министър Теменужка Петкова има потенциал за задълбочаване на връзките в енергийната сфера между “Росатом” и страната ни, от който може да се възползваме в близко бъдеще. Удълженият живот на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе официално стартиран по време на срещата. Всички изследвания са потвърдили безопасността на работата на енергоблока и той ще може да бъде експлоатиран още 30 години, стана ясно от думите на енергийния министър.

През септември ще бъде подадена документацията за подновяване на лиценза на блока в Агенцията за ядрено регулиране. Той ще бъде за срок до 10 години. Припомняме, че срокът на експлоатацията на другия работещ блок в централата – пети, беше удължен в края на 2017 г.

Разходите по удължаването на живот на блока са изцяло покрити от АЕЦ “Козлодуй”, като планираните средства през тази година само за VI блок са 43 млн. лв. “До края на 2017 г. бяха похарчени 262 млн. лв. за двата блока., а 180 млн. лв. бяха вложени само за повишаване на мощността”, каза изпълнителният директор на атомната централа Иван Андреев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.