Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Пожарът в "Царските конюшни" едва ли е случаен инцидент

Активизират процедура по даване предварителен статут на културна ценност на обекта

МВР ще реставрира покрива, който горя

Пожарът в „Царските конюшни“ едва ли е случаен инцидент. Това каза зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов по време на пресконференция по повод казуса с бившите "Царски конюшни" в столицатa.

„Опитът показва, че такива обекти имат този вид проблеми. Въпрос на колегите от МВР е да проучат и докажат характера на събитието. Всички имаме тревогата, че тук става дума за умишлено действие. Тази тревога се засилва от факта, че това е второ подобно събитие на този знаков обект. Държавата беше лишена вече веднъж от собствеността на сградите. Много по-силни щяха да бъдат институциите в общата им воля да съхранят старината, ако държавата си беше останала собственик на тези терени. Всички знаем, че прокуратурата вече повдигна обвинения на бившия областен управител за това, че е ощетил държавата с около 10 млн. лева и за безстопанственост. Надявам се прокуратурата да завърши с добър за обществото резултат, което ще позволи и разтрогване на тази сделка“, допълни той.

"Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване предварителен статут на културна ценност за „Царските конюшни“, пък увери министърът на културата Боил Банов. „Направили сме анализи с нашите експерти в Министерството. Имахме и оперативна среща при министър-председателя Бойко Борисов", обясни министърът и открои две важни задачи, които предстоят - едната е да се разследва дали става дума за инцидент, или нещо друго, а другата е дали сградата е собственост на МВР“.

„Първо, на това оперативно заседание стана ясно, че "Царските конюшни" и към момента се пазят по начин, по който се пази цялото културно наследство, през устройствения план от 2015 година с изисквания: никакво надстрояване, никакво разрушаване, никаква промяна на автентичния вид“, каза още той.

„Второ – с оглед на това, че по нашия закон дали някой ще запали къща умишлено, или не, ако тя е свързана с културното наследство се възстановява така, както е била. Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване статут предварителен на културна ценност. Дали нещо е горяло напълно или частично, закона си е един и същ. Можем да му дадем статут и да го възстановим напълно – това и правим. Министърът на вътрешните работи пое ангажимент да възстанови сградата по начин, по който съществува от години“, заяви още министър Банов.

До момента сме открили 7 собственика на „Царските конюшни", каза още министърът.

Коментари

Задължително поле