Зам.-министър Бойко Пенков: Проблемът с родилката е започнал при въвеждането в анестезия

Очакваме предварителните доклади за смъртта на родилката в Плевен. В момента наш екип на „Медицински одит“ е там, включително и РЗИ. Това заяви пред медии зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

„Чух се с директора на болницата и с този на районната здравна инспекция. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза. Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките", заяви зам.-министърът.

Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми. През цялото време е имало медицински екип с нея. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори, обясни Бойко Пенков.

По думите му в отделението по „Неонатология“ продължава борбата за спасяването на бебето, което е засегнато от тежка хипоксия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България