Зам.-министърът по здравеопазване Жени Начева: Безплатен PCR тест при два симптома

Снимка: Булфото
В 17-и ДКЦ в София зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева представи електронната система за издаване на направления за PCR-тестове.

81 лаборатории работят с Касата

 

Трябва лимит за цената на тестовете, каза пред “Труд” д-р Иван Кокалов, член на НС на НЗОК

Безплатни ще са PCR-тестовете за пациенти с поне два симптома на коронавирус. Това обяви зам.-министърът по здравеопазването Жени Начева при старта на системата за издаване на електронно направление за изследванията. Демонстрацията стана в кабинета на зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов в 17-и ДКЦ в София.

“Пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин за PCR тест след издадено електронно направление. Стойността, която НЗОК заплаща за медицинската дейност, е част от основния пакет “Медицински дейности”. Когато договорен партньор получава от НЗОК по договор с нея средства за PCR тестове, пациентът не трябва по никакъв повод да доплаща”, отбеляза Жени Начева.

“Въведохме електронното направление, като първа стъпка от електронното здравеопазване, за пациенти, които имат най-малко два симптома със съмнение за COVID заболяване. Искаме да помогнем и на лечебните заведения, и на пациентите - да бъдат диагностицирани навреме, наблюдавани от общопрактикуващите лекари и специалистите. Не коментираме пътуване в чужбина и други казуси. Говорим за лечение и грижа за болни хора. Затова направихме и COVID зоните в медицинските и диагностичните центрове”, каза още Жени Начева. По думите є, хартиеният вариант за направление още не е елиминиран, тъй като все още и общопрактикуващи лекари може би също ще имат нужда от текущо обучение. Но отбеляза, че това е тема, която ще се обсъжда с Българския лекарски съюз и в даден момент може да се премине само на електронно направление.

Проверка на “Труд” установи, че в страната има 81 лаборатории, които могат да правят PCR-тестове, които имат и договори с НЗОК. А прогнозите са, че месечно с безплатните направления от личните лекари, Касата ще дава по 18-19 млн. лева. За диагностични дейности общия месечен бюджет на НЗОК е 10-12 млн. лева. Експерти изчислиха, че Касата трябва да бъде дофинансирана годишно със 180 млн. лева.

“Много европейски държави приеха лимит на цените за PCR-тестовете. Ясно е, че цената на един тест е максимум 20 лева, а НЗОК плаща по 60 лева на тест. Вярно е, че икономиката е пазарна, но не може да се прави бизнес по време пандемия с тестовете”, коментира пред “Труд” членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов.

Доц. д-р Любомир Киров, шеф на общопрактикуващите лекари: Опитите за злоупотреби са проблем на НЗОК

Ако има опита да злоупотреби, за да се получават електронни направление за PCR тестове, това е проблем на НЗОК. Те трябва да решат какви да се санкциите при установяване на подобни случаи. Лимит за издаване на направления за PCR тестове няма. Хубаво е, че все пак електронните направления, за които се борим от август месец най-сетне тръгнаха.

Становището ни и за бързите антигенни тестове остава непроменено - те трябва да бъдат признати официално. Странни са оправданията с Европейската комисия и с това, че трябвало да се валидизира всеки антигенен тест. Достатъчно е да се сравнят резултати на този тип тестове с тези от PCR-ите. Антигенните тестове са по-достъпни и резултатите излизат много по-бързо.

Д-р Дафина Тачова, председател на БЛС в Благоевград:

Не стартирахме веднага, но системата е добра 

В Благоевград личните лекари не успяха да започнат да издават по електронен път направленията за PCR-тестове от 1 декември, защото не се случи обновяването на програмата. Не ни е ясна причината, но по принцип фирмите, които ни обслужват софтуера трябва да ни ъпдейтват програмата, а те да я получат от централната система.

Когато сме преценили за пациент, че има нужда от тест, то ние попълваме формуляр на направлението, изпращаме го в централната система, получаваме код, който е индивидуален за всеки пациент, и му го предоставяме. С тази цифра пациентът отива за тест в която иска лаборатория, стига тя да има сключен договор с касата. И това не струва нищо. Системата е добра, тя ще даде възможност бързо да се обслужват пациентите и те да не се тълпят на опашки пред кабинети.

Д-р Костадин Сотиров, Пловдив:

Хипохондриците стават разумни и няма да злоупотребяват

Давам направления за PCR на пациенти с 2 от 11 признака за COVID-19 и не се страхувам, че сред тях има хипохондрици. Тези хора става разумни в сегашната ситуация и няма да отидат да чакат на опашка за изследване сред други пациенти, които вероятно са болни. А и лекарят подхожда към пациентите си с доверие, не сме следователи, които се опитват да изобличат другия.

Бях голям противник личните лекари да даваме направления за PCR при лична среща, защото това щеше да изплаши останалите пациенти и те да престанат да идват при нас от страх да не се заразят. Ако майките откажеха да водят децата си за ваксини, това би взривило имунизационния календар. Но с електронните направления всичко е наред.

Премиерът Бойко Борисов към Шарл Мишел:

Доставките на лекарства и ваксини са много важни

Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е нужно да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В хода на разговора българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се открои и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността и от засилване на ролята на ЕС в глобалното здравеопазване. Борисов подчерта, че достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки при засиленото сътрудничество в Съюза и на международно равнище.

Коментари

Задължително поле