Зам.-съветникът по национална сигурност Себастиан Горка напуска Белия дом

Заместник-съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Себастиан Горка напуска Белия дом, след като обяви, че подава оставка, съобщават световните агенции.

Горка потвърди новината пред АП, но отказа да обсъжда причините. Американското издание "Федералист" публикува откъси от молбата му за напускане.

Той пише, че "личностите, които в най-голяма степен са въплъщавали политиката, чрез която Америка отново ще стане велика (лозунг от кампанията на Тръмп – б.р.), са срещали вътрешна съпротива, систематично са били отстранявани или през последните месеци позициите им са били подкопавани".

"Като резултат най-добрият и най-ефикасен начин, по който бих могъл да Ви помогна, господин президент, е извън Белия дом", пише Горка, цитиран от „Ройтерс”.

Пожелал анонимност източник на АП от американското президентство обаче заяви, че Горка не е подал оставка, а просто "вече не работи в Белия дом" т.е. може би е бил уволнен.

Само преди седмица от Белия дом си тръгна и главният стратег на Тръмп Стив Банън.

Американският президент Доналд Тръмп е подписал документ, с който нарежда на Пентагона да не приема повече транссексуални лица в състава на армията.

Той обаче оставя на отбранителното ведомство да решава случите на заварено положение.

В документа, който е предаден на министъра на отбраната Джим Матис, Тръмп подчертава, че Пентагонът повече няма да поема сметките за хормонални лекарства на транссексуални военни, които вече работят в армията.

Коментари

Задължително поле