Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Андрю Маккейб бе уволнен 2 дни преди пенсия

Разследването на Мълър не трябваше да започва, заяви US президентът

Бившият зам.-директор на ФБР Андрю Маккейб, който бе уволнен от поста миналия петък, е дал показания пред спецпрокурора Робърт Мълър, разследващ потенциален сговор между Кремъл и кампанията на Доналд Тръмп за изборите през 2016 г., съобщи Си Ен Ен, като се позова на информирани източници.

Маккейб предоставил на Мълър бележки от разговорите си с президента на САЩ, които сочат, че Тръмп е искал да възпрепятства разследването.

Кога именно е дал записките си на Мълър – преди или след отстраняването му от ФБР, не е ясно. Бележките се отнасят за разговори, проведени, когато Маккейб е бил изпълняващ длъжността шеф на ФБР след уволняването на предишния директор Джеймс Коми.

Маккейб бе подложен на вътрешна проверка във ФБР от януари и бе уволнен в петък – 2 дни преди 50-тия си рожден ден в неделя, когато се очакваше да се пенсионира. Главният прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс, който го отстрани от поста, посочи, че “обширно и безпристрастно разследване” е заключило, че Маккейб е “направил неразрешени разкрития пред медии”.

Коми, който бе изгонен от Тръмп миналия май, също бе предал с помощта на посредник бележка от разговор с държавния глава на медиите. В нея той разкри как Доналд Тръмп поискал лоялността му, както и да прекрати разследване на руските връзки на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Впоследствие ексдиректорът на ФБР разкри, че така искал да ускори назначаването на спецпрокурор, който да разследва евентуална подкрепа на Москва за магната в изборите за президент.

Заради предаването на записката Тръмп припомни как Коми излъгал под клетва при изслушване в Сената, като заявил, че “не е бил анонимен източник”.

“Разследването на Мълър изобщо не трябваше да започва, тъй като не е имало никакъв сговор, нито престъпление”, написа в събота президентът в туитър, като за пореден път се оплака от този “лов на вещици”.

Същия ден и адвокатът на Тръмп Джон Доуд публикува становище, в което заяви, че е крайно време на разследването на спецпрокурора да бъде сложен край.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка