Западът блокира сделката с Иран

Задействан е предпазен механизъм в споразумението

ЕС е официален гарант на отношенията

Великобритания, Франция и Германия обявиха във вторник, че формално са задействали предпазния механизъм за уреждане на спорове, предвиден в т. нар. „ядрена сделка“ с Иран и основният инструмент за контрол на спазването на условията по подписаното през 2016 г. споразумение с ислямската република за ограничаване на ядрената й програма, предаде агенция Ройтерс.

В изявлението си трите държави оправдаха постъпката си с желанието да предотвратят ескалация на конфронтациите в Близкия Изток и подчертаха че решението им по никакъв начин не означава че се присъединяват към кампанията за „максимален натиск“ срещу Техеран, обявена от правителството на американския президент Доналд Тръмп.

Задействането на механизма означава фактическото обвиняване на Иран в нарушаване на условията по сделката и може официално да предизвика възобновяване на международните санкции на ООН, свалени след подписването на споразумението.

За задействането на механизма трите европейски изпратиха официално писмо до Европейският представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, тъй като ЕС е официален гарант на споразумението. В изявление пред медиите в Брюксел той настоя, че решението на европейците няма за цел да доведе до възстановяване на санкциите над Техеран, а иска да провокира гарантирано спазване на условията, след властите в Иран обявиха на 6 януари, че премахват всички ограничения върху обогатяването на уран.

Коментари

Задължително поле