Заплатите за март с 6% ръст за година

Орязаха с 15% възнагражденията в ресторанти и хотели

Намаление има в спорта и културата

Заплатите през месец март продължават да нарастват, въпреки че тогава беше въведено извънредно положение. Средната заплата за месец март е 1321 лв., обявиха от НСИ. Това е с ръст с близо 6% спрямо март миналата година, и с около 1% спрямо предходния месец.

Но за разлика от досегашното увеличение на заплатите, което се отчиташе във всички браншове на икономиката, през март има няколко бранша със спад на възнагражденията.

Най-сериозно намаление от близо 15% спрямо март миналата година има в заплатите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. Заетите в бранша получават средно 639 лв., при 751 лв. година по-рано.

Намаление на възнагражденията има и в сектора „Култура,спорт и развлечения“. Средната заплата в бранша е 994 лв., което е спад със 7% спрямо март миналата година, и с 12% спрямо предходния месец февруари.

Заплатите в добивната промишленост през март са средно 1826 лв., което е с 3,4% по-малко от същия месец на миналата година, показват данните на НСИ. В останалите сектори на икономиката през март няма намаление на заплатите спрямо същия месец на миналата година.

Спрямо предходния месец намаление на заплатите в рамките на 2-3% има и в секторите здравеопазване и образование. Причината за това е, че спря работата на частните детски градини и занимални, както и бяха ограничени посещенията при лекари заради COVID-19.

Най-високи заплати взимат в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, където влизат и програмистите - средно 3353 лв. Възнагражденията в този бранш са нараснали с 8,6% за година.

На второ място по заплати са заетите в сферата на финансите и застраховането - близо 2200 лв. на месец. Възнагражденията в сектора са нараснали с 5,3% за година.

На трето място по заплати са заетите в сектора „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, където взимат средно по 2062 лв.

Страната вече не е в извънредно положени и депутатите ще получават заплатите си. Основната заплата на депутатите намалява с 254 лв. и става 4418 лв. Председателите на парламентарни комисии ще взимат 5423 лв., което е намаление с 312 лв. Министерските заплати пък падат с 300 лв. и стават по 5222 лв. Основната заплата на президента става 8034 лв., като намалява с 462 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България